Селекционерът на националния отбор на Англия по футбол Гарет Саутгейт заяви, че играчите му са демонстрирали своята позиция след като бяха освиркани от някои привърженици на Унгария в момента, когато коленичиха в знак на протест срещу расовата несправедливост.

Домакините от Унгария победиха с 1:0 в двубоя в Будапеща от първия кръг на турнира Лига на нациите, но мачът започна с освирквания към гостите. Успехът бе първи за унгарците срещу Англия от 60 години насам. Срещата трябваше да се проведе при закрити врата заради наказанията, които Унгария понесе и от Европейската (УЕФА), и от Световната футболна централа (ФИФА) за расистки прояви на местните фенове. Домакините обаче използваха опция в официалните правила, която позволява деца, които са придружени от определен брой възрастни, да влязат на стадиона и така на трибуните имаше над 30 хиляди деца.

"Важното нещо е защо го правим и това, че опитваме да покажем позицията си на света", каза Саутгейт пред Channel 4, а от УЕФА отказаха коментар пред агенция "Ройтерс".

"Нямам идея защо бяхме освиркани за този жест. Младите може би не разбират защо го правят, тъй като са повлияни от възрастните. Всички знаят в какво вярваме ние и какво защитаваме", добави Гарет Сайтгейт.

"Атмосферата беше доста приятелска, когато пристигнахме на стадиона, но не беше такава, когато коленичихме. Трябва да кажа обаче, че чувам подобни неща и на някои наши стадиони. Точно затова ще продължим да заявяваме позицията си заедно като отбор", коментира още Саутгейт.

Конър Коуди от състава на Англия заяви, че е много разочарован и натъжен от освиркванията. "Много е разочароващо. Важно е хората да разберат защо го правим. Освиркванията не са нещо, което искаш да чуеш, но ние ще продължим да отправяме нашето послание", заяви Коуди за решението на футболистите на коленичат преди мачовете.