Огромен скандал с международни размери избухна след мача между нидерландския Алкмаар и полския Легия от Лига Европа в четвъртък вечерта.

Бяха арестувани двама играчи на гостите от Полша, а президентът на клуба е бил удрян многократно от нидерландски полицаи. Наложи се и намеса на полския министър-председател, който настоя за разплитане на случая и наказания на виновните.

До абсурдната ситуация се стига, когато местни тежковъоръжени полицаи правят кордон около автобуса на Легия, за да го отделят от привържениците на отбора, които се събират за среща с играчите.

Оказва се обаче, че от другата страната на барикадата остават няколко футболисти, сред които и капитанът на полския тим - Жозуе Пескейра. Те настояват да бъдат допуснати до автобуса, но местните полицаи отказват, смятайки ги за редови запалянковци.

Стига се до сблъсъци, при които Жозуе и колегата му Радован Панков са арестувани с белезници и отведени в полицейски участък. В разгара на скандала клубният президент на Легия се опитва да се намеси, но получава няколко сериозни удара от униформените, включително в главата.

Скандалът бързо достигна огромни размери, като се наложи намесата на полския премиер Матеуш Моравецки. Той призова Външно министерство веднага да се намеси по най-решителния начин.

"До мен достигнаха изкючително притеснителни сведения от Алкмаар. Веднага настоях Министерство на външните работи да предприеме категорични дипломатически действия, за да се изяснят детайлите около инцидента и да се търси наказание за отговорните лица", заяви премиерът.

Полски журналисти също се оплакаха, че са били удряни от местните полицаи, докато са се опитвали да отразят арестите. Униформените дори заплашили, че ще арестуват всички футболисти и официални лица в автобуса.

От Легия са категорични, че ще сезират УЕФА за инцидентите. А освен бити извън стадиона, поляците си тръгнаха и със загуба на терена - 0:1.