Общо осем души са били арестувани заради разследване, свързано с обиди на расистка основа срещу играч на Тотнъм, чието име не се съобщава.

Въпросните мъже са задържани от полицията “по подозрение за използване на адуми или поведение посредством писмени материали, целящи да създадат расова омраза”. Още четирима души също са заподозрени по случая.

Става дума за случка, която се е разиграла онлайн по време на загубата на Спърс от Манчестър Юнайтед с 1:3 на 11 април. Всички постове са били в социалната мрежа “Туитър”, а полицията ги категоризира като “вулгарни и крайно неприемливи”.

От лондонския клуб аплодираха действията. Арестите са били както в Англия, така и в Уелс.

Манчестър Юнайтед вече забрани на шестима свои фенове да посещават мачовете на клуба именно заради онлайн обиди, а Челси наложи санкция за 10 години на привърженик, който е обиждал на антисемитска основа.

“Тези арести показват отдадеността на полицията към прекъсване на онлайн насилието и се надяваме, че така отправяме съобщение към всички, които правят подобни неща в интернет, гласи позицията на Тони Бърнет, шеф на организацията Kick It Out, която се бори срещу расизма във футбола.