Аржентина е в пълен шок, като медиите дори само бегло маркират възможностите на отбора за класиране на осминафинал. А те са си напълно реални... Но не и с играта, показана в четвъртък вечер при 0:3 от Хърватия.

"Това е къща, пълна с глупаци", крещи в заглавие в. "Оле", който анализира нещата с много болка.

"Знаете ли колко мъка ни причинихте? Как се играе така? Знаете ли колко грозно беше да гледаме Меси, който не може да направи нищо, един невеж треньор и отбор, който не опитва да играе футбол. Хората плачат...

Меси не беше Меси, когото гледаме в "Барселона" по телевизията. Не беше и този, който ни класира за Русия с хеттрика си срещу Еквадор. Дори един гений не може да играе, когато е напълно изключен от контакта. И когато няма искрата, за да запали лампата сам.

Хората не вярват на този отбор... Има математика и още можем да се класираме, но иска ли някой да гледа отново тази игра?".

Снимки: Getty Images

В Аржентина веднага бе раздухана и историята с изтеклото аудио съобщение от Диего Симеоне, треньора на "Атлетико", към помощника му в Мадрид - Моно Бургос. Двамата аржентинци си обсъждат ситуацията в националния след поражението.

"Нормално е, след четири години анархия - казва Ел Чоло, който говори през мрежата whatsapp с асистента си. - Началото бе позитивно, както срещу Исландия, а после - нищо. В този отбор и тази федерация няма лидери, няма организация, всичко е пълен хаос. Съблекалнята е като морга, а треньорът оплеска нещата здраво..."

Вестник "Ла Насион" говори за "предчувствието на Лео", като припомня жеста на Меси по време на националния химн. Десетката сякаш се молеше, изглеждаше посърнал и опита да прогони кошмарни мисли, търкайки лицето си... "Той знаеше какво ни очаква", пише изданието.

Ден по-рано - пак неофициално и според информации на медиите в Аржентина - Меси е споделил в личен разговор с приятеля му и съотборник в "Барселона" Жерар Пике, че "този отбор няма сили да крачи напред".

А германският "Билд", който дори няма сили да злорадства, припомня:

"Не забравяйте, че Аржентина едва се класира за Мондиала. Това не може да е случайно.".

Отборът бе пред отпадане и записа 3 победи в последните 10 квалификационни мача, за да се промъкне с 3:1 на терена в Еквадор в последния кръг от пресявките (3 гола на Меси).

Снимки: Getty Images