Аутопсията на Диего Марадона е открила наличието на куп медикаменти в организма му, но не и на наркотици или алкохол. Това разкриха днес аржентинските медии, позовавайки се на дъщерята на великия футболист Джанина.

Засега няма потвърждение, а е възможно и да не се появи официално такова, от лицата, извършили аутопсията.

Марадона е починал от инфаркт, но придружен с отказ на функциите на дборовете и бъбреците му. Според в. "Кларин", това състояние може да бъде определено като цялостен отказ на организма да работи и е предизвикано от дълги години на битка с няколко заболявания.

Няма открити никакви следи от наркотици или алкохол, като най-близките хора около Диего потвърдиха, че той е бил напълно чист в последните седмици и дори месеци.

Но в организма са открити остатъци от цял коктейл медикаменти, сред които кетапин (антидепресант), венлафаксин (също, използван и в случаи на биполярно разстройство), леветирацетам (против спазми и използвано при епилептици), както и силното упойващо лекарство ранитидин, което дори е обект на разследване в момента в някои страни по света заради особено силното си влияние върху сърцето. То e медикамент за стомаха, препоръчван при лошо храносмилане, но е твърде силен и в редица европейски страни вече е забранен.

Не е изключено коктейлът от всички тези лекарства да е довел и до аритмии, а впоследствие до сърдечния удар, убил Диего.

Открити са ясни симптоми на бъбречна недостатъчност, която Марадона е лекувал от месеци - основно пак с обезболяващи и упойващи медикаменти.

Сърцето му е било уголемено, като е тежало близо два пъти, колкото е считано за нормата при човек на неговата възраст (60 години).

"Тялото му е било на ръба, или дори отвъд ръба, при това не от вчера", казва медик пред изданието "Кларин", но не пожелал да разкрие името си.