Аякс е необикновен футболен клуб с философия, която не всеки в модерния свят разбира.

От времената на Кройф, Неескенс, Крол и Кайзер до днес, това е клубът, в който футболът и феновете са по-важни от маркетинга, финансите и глобалната популярност.

Преди 10 дни Аякс стана шампион на Нидерландия за 35-ти път и оформи златен дубъл (купата бе спечелена по-рано).

Но за тази институция с огромно, пулсиращо сърце, една тенекиена купа е нищо, ако не е споделена с лудите фенове на отбора. Защото в Амстердам лоялността, връзката между отбор и публика, както и думи като "идеали", "ценности" и "взаимно доверие" са живи.

И Аякс реши - ще сподели трофея с тях!

www.ajax.nl

Генералният директор Едвин ван дер Саар, юноша на клуба и легенда като вратар на златния тим от 90-те, обяви:

"През този сезон Аякс игра без феновете си на трибуните. Ние знаем, че те бяха с нас по пътя към титлата и купата, но ги нямаше на стадиона. А "Йохан Кройф" е пуста арена без хората, но ние усещахме подкрепата.

И когато казваме, че тази титла е за тях, ние не го правим само за клишето. Не го правим на думи. Тази титла наистина ще е за тях. За да покажем какво е Аякс, какво наистина сме ние, ние решихме да споделим шампионския трофей с тях буквално.

Получихме позволение от Федерацията и ще го направим!"

Аякс занесе трофея за разтопяване - невероятно, но факт. Някои от най-добрите майстори на бижута в Амстердам, а там има немалко ювелири в това отношение, прекараха през пещта купата - по-скоро приличаща на щит - и я превърнаха в парченца разтопен метал.

А след това се заеха с фината част и изработиха около 43 000 малки звезди. Наистина са малки, просто миниатюрни и великолепни в тънката си изработка.

В звездичките, които тежат по 3.45 грама, има смес на метали, като точно по 0.06 грама в нея са от оригиналния, разтопен трофей.

www.ajax.nl

На специалното промоционално видео, пуснато от клуба около брилянтната идея и нейното изпълнение, Марк Овермарс - друга легендарна фигура и юноша на Аякс, а днес спортен директор, занася лично трофея за претопяване. Там го чакат играчи от настоящия тим, водени от капитана Душан Тадич. После Овермарс разнася в две куфарчета звездичките из улиците на Амстердам.

Малко над 42 хиляди от тези изключителни бижута отиват за всеки притежател на сезонен билет. Те всички вкупом ги подновиха преди началото на 2020-2021 г., въпреки че знаеха, че едва ли ще идат на мач. Направиха го от лоялност, за да подкрепят клуба в пандемията.

Той им благодари с титла и купа, а сега буквално им дари трофея.

Тези звездички, наречени "Парченца от победата", вече тръгнаха към притежателите на сезонни билети. По една такава е запазена за 550 ветерани, легенди, служители и настоящите играчи и треньори на Аякс. Така шампионската купа наистина е споделена.

Уникално!

www.ajax.nl

www.ajax.nl

www.ajax.nl

www.ajax.nl