Бъдещето на един от емблематичните клубове в българския футбол - Берое, е под много сериозна въпросителна.

Това стана ясно след изказването на министъра на енергетиката Андрей Живков по темата с бъдещето на ТЕЦ "Марица Изток 2". Както знаем, именно тази централа осигуряваше финансирането на старозагорския клуб в последните години, като го направи един от стабилните в родния елит.

Министър Живков заяви, че няма никаква причина да се финансира футболен клуб, при положение, че ТЕЦ "Марица Изток 2" има милиони задължения. Той също така разкри, че годишно за Берое са давани около 5-6 милиона лева, което е напълно излишен разход.

"Не знам какво става. Тепърва предстоят разговори, но не виждам причина да се финансира отбора, при положение, че двужестовто е на милиони загуба.

Годишно за Берое се дават между 5 и 6 милиона лева. Дружеството трябва да реши дали да продава клуба. Ние като министерство не можем нищо да продаваме".

Това изказване е доста тревожно за тима на Берое, защото без финансирането от ТЕЦ-а, не е ясно дали ще бъде намерен ресурс за участие в Първа лига.

Припомняме, че освен в Берое, доста неясно е бъдещето на Левски, който води подготовка с 12 професионални играчи и все още няма осигурен бюджет за сезона.

Въпросителни има и около Локомотив (Пловдив), където собственикът Христо Крушарски дължи няколко заплати на играчите, а финансовите проблеми не са тайна.

Така беше и ситуацията в другия пловдивски клуб - Ботев, но вече няколко месеца издръжката на "канарчетата" е поел руският бизнесмен Антон Зингаревич.

Тези драми не са непознати и за другия от петте най-популярни клуба у нас - ЦСКА, който обаче ги изживя преди вече 6 години.