Селекционерът на България призна, че домакините са фаворит преди дебютния му мач начело на родината тази вечер в Прага. Националите ни гостуват на стадиона в столицата на Чехия днес от 21,45 ч, а мачът от европейските квалификации ще се предава по БНТ 1.

"Тръпката е интересна и специфична за мен - каза Балъков на пресконференцията си в в Прага. - Надявам се да няма напрежение в отбора. Разбира се, че ще има изненади в състава. И при нас има много нови хора, и искаме да покажем нещо ново.

Много тежък и за двата отбора мач. Надявам се, че ще имаме повече късмет. Имаме 24 футболисти с нас. Почти 99.9 процента съм наясно със състава, имам го в главата си. Мога да кажа, че всички са здрави. Имаме и още един мач и трябва да внимаваме с футболистите.

Отборът на Чехия има много качествени футболисти. Трябва много да се внимава, защото футболът, който изповядват, е динамичен. Имаме собствена концепция и се надявам да се съобразяваме повече с нея, отколкото с тази на Чехия.

Стандартните ситуации са важни както в офанзивен, така и в дефанзивен план. Всеки треньор иска да стои добре в защита и да има добри възможности в атака. Ако успеем да използваме това като вариант, ще бъдем много доволни. Трябва да постигнем това, за което сме дошли. Ще бъде тежък мач, но ако имаме късмет и ако ни се случат нещата, ще се поздравим с успех.

Вярно е, че има много нови състезатели, както и контузени, които останаха извън групата. Нямаме друг шанс, освен да бъдем оптимисти. Видях огромно желание през седмицата от футболистите да постигнат нещо в този мач."

Чешки репортер припомни на Балъков за онова 6:0, с което ни разгромиха в Прага преди 18 години в решаващ двубой за Мондиал 2002, но българският селекционер намигна и се усмихна в отговор, лаконично изстрелвайки: "Не помня нищо от онзи мач!".

"В този мач не е важно кой е фаворит и какво смятам аз - каза още треньорът на България. - Мисля, че мачът е 50 на 50. Може да се каже, че чешкият отбор е фаворит, но да се надяваме, че след мача ще кажем нещо друго.

Работихме здраво през тази седмица и искам да имаме по-добро притежание на топката. Не искам да търсим дългите топки, а да играем футбол. Разбира се, това зависи много и от противника. Имаме футболисти, които могат да го правят. Имам лични виждания, които искам да реализирам."

https://sja.sportradar.com/w/DirBG/16406210/0131