Навръх националния празник на България, футболният ни отбор очаква важен жребий.

На специална церемония в Амстердам от 19 часа българско време ще бъдат изтеглени групите за второто издание на Лигата на нациите. Именно този нов турнир и представянето ни в него през есента на 2018-а, са причината България все още да мечтае за място на Евро 2020. Те ни дадоха шанс за баражите, които очакваме в края на март в София.

Второто издание на Лигата на нациите се провежда преди квалификациите за Мондиал 2022. Възможността ни за втори шанс обаче този път е твърде малка, защото на първенството на планетата се класират само 13 тима от Стария континент, за разлика от 24-те, които участват на Европейското 2020.

10 от тези отбори ще отидат на Мондиала като победители на квалификационните групи. Жребият за тях е чак през ноември, а мачовете - през 2021-а.

Вторите отбори от 10-те квалификационни групи, заедно с два тима излъчени от Лигата на нациите, ще се впуснат в битка за оставащите три квоти за Катар, в плейофи.

По този начин Лигата на нациите ще даде втори шанс само на два тима, спечелили групата си в турнира и не успяли да се класират през квалификациите. Твърде ситна цедка.

Снимка: Uefa.com

Та къде е България в целия този объркан пъзел на УЕФА?

Родният национален тим е в Лига "B" на турнира, която логично е втората по сила от общо четирите лиги. 

В това ниво на пирамидата, страната ни ще попадне в група с още три тима, като на днешния жребий листчето с име "България" е в последната четвърта урна. Това не винаги е показателно, но все пак подсказва, че определено не сме сред най-силните тимове в нашата лига.

Та България ще попадне в група от общо 4 тима, в която всеки играе срещу всеки по два пъти на разменено гостуване. Шест мача срещу силни съперници. Това е позитивната новина.

Първият в крайното класиране на групата ни печели промоция за Лига "А", а последният се свлича в Лига "С". Победителят ще се надява и на втори шанс за Мондиал 2022.

Да приемем, че родният тим изненада всички и със страхотно представяне оглави групата си в Лигата на нациите. През 2021-а обаче страната ни се проваля в квалификациите за Мондиала, което си е напълно очакван и вероятен сценарий.

Така България ще бъде един от победителите в Лигата на нациите, които не са се класирали на Световното чрез квалификациите. Два от тези тима ще отидат на баражи.

Разбира се, предимство ще има тези от Лига "А", ако вече не са си осигурили билета за Катар. След това идва ред на победителите от Лига "В", където е и България.

Ясно е, че подобни шансове и хипотези са изключително сложни и малко вероятни. Те минават през доста условности. Силно представяне в Лигата на нациите обаче би могло да се отплати на България в бъдеще - при третото издание на турнира, което ще е преди Евро 2024. Изобщо - всяка победа и точка в тази надпревара е ценна най-вече за страни от нашата черга, а не за водещите футболни нации.

Какви са възможните групи на жребия днес?

Както стана ясно, България е в четвърта урна. Там компания ни правят отборите на Румъния, Израел и Унгария. Те са единствените, срещу които няма как да се изправим.

България ще изтегли по един отбор от всяка от останалите урни, а ето как изглеждат те:

Урна 1: Русия, Австрия, Уелс, Чехия

Урна 2: Шотландия, Норвегия, Сърбия, Финландия

Урна 3: Словакия, Турция, Ейре, Северна Ирландия

Сред възможните ни съперници няма големи футболни страшилища, но пък няма и отбори, за които можем да кажем, че са по-слаби от нашия, поне в момента. Тимовете са от средна европейска класа, а това обещава интересни и равностойни сблъсъци.

Впечатление прави, че навръх 3 март жребият може да ни прати в група с Русия и Турция, което би било интересна ирония на съдбата. Но да не политизираме чисто футболната страна на нещата...

Разбира се, това е само един от многото варианти, а какъв ще е късметът ни ще разберем в 19:00 ч.

Ето и урните в останалите три лиги.

Лига "А"

Урна 1: Португалия, Нидерландия, Англия, Швейцария

Урна 2: Белгия, Франция, Испания, Италия

Урна 3: Босна, Украйна, Дания, Швеция

Урна 4: Хърватия, Полша, Германия, Исландия

Лига "С"

Урна 1: Гърция, Албания, Черна гора, Грузия

Урна 2: Северна Македония, Косово, Беларус, Кипър

Урна 3: Естония, Словения, Литва, Люксембург

Урна 4: Армения, Азербайджан, Казахстан, Молдова

Лига "D"

Урна 1: Гибралтар, Фарьорски острови, Латвия, Лихтенщайн

Урна 2: Андора, Малта, Сан Марино.