Доклад на базираната в Швейцария Футболна обсерватория (CIES) сочи, че в момента България има едва 50 футболисти, играещи в чужбина. Анализите на въпросната организация са базирани стриктно на статистически данни и отреждат на родината ни едва 62-ро място, стане ли дума за футболисти зад граница.

За последните пет години бройката на български "легионери" в играта е спаднала с 15%.

Единственият българин в някое от Топ 5 първенствата в Европа (Англия, Италия, Испания, Германия и Франция) пък е Петко Христов, който защитава цветовете на италианския елитен Специя. Тимът му обаче още не си е осигурил официално оставане в Серия “А”, където до края на сезона остават два кръга, а Христов и компания са на четири точки от зоната на изпадащите.

Снимка: Getty images

Ако Специя остане в първа дивизия, а Вердер (Бремен), където играе Илия Груев-младши спечели промоция за Бундеслигата, страната ни ще има двама играчи в петте най-добри първенства от новия сезон. Кръг преди края в Германия Груев и Вердер са в позиция за директно изкачване.

Страната с най-много играчи в чужбина в световен мащаб е Бразилия с впечатляващите 1219. Следват Франция (978) и Аржентина (815).

Челната петица допълват Англия (525) и Германия (441), следвани от Колумбия (425), Испания (409), Хърватия (400), Сърбия (379) и Нидерландия (367).

Повечето балкански страни имат значително повече футболисти в чужбина от България - Босна е със 180, Гърция със 115, Северна Македония е с 92, а Румъния със 75.

Близки по този показател до България са Косово (46) и Албания (54).

Зад нас в класирането са общо 17 държави, като най-слабо представени в чужбина са Узбекистан и Замбия с по 25 футболисти.

Най-голямо израстване за периода от 2017 досега бележи Франция (+27% или 208 футболисти повече), а най-голям регрес - Сърбия (-15% или 69 играчи по-малко).