Министър-председателят Бойко Борисов обяви след срещата си с футболните босове, че страната ни е готова да получи финал за Суперкупата на Европа още през тази година.

За мнозина вероятно това се е сторило като малко пресилено изказване, но то се базира на разговор с президента на БФС Борислав Михайлов, както и на вече направени постъпки по темата.

Оказва се, че такъв план и идея наистина съществуват, но кандидатурата ни ще бъде насочена към шоумача след 4 години. Традиционно, Суперкупата се оспорва в директен сблъсък от носителите на двата трофея в евротурнирите - Шампионската лига и Лига Европа.

Първата кореспонденция с УЕФА е проведена, но централата на европейския футбол иска да види гаранции и планове за модерен стадион, който да отговаря на изискванията за такъв мач. В момента у нас такава арена липсва.

До 1 октомври е срокът да внесем официалната си номинация, както и да посочим мястото, където можем да приемем такъв мач през 2023 г.

На 14 август тази година Ливърпул и Челси ще играят на стадиона на Бешикташ в Истанбул.

Догодина шоуто ще е в Порто, на стадион "Драгао", който пребори конкуренцията на Тирана, Минск, Хелзинки, Ница, Хайфа, Алмати и Белфаст. За мача през 2021 г. досега има четири кандидатури - Минск, Хелзинки, Белфаст и Харков.

За финала през 2022 г. няма официални номинации, но няма да успеем да се подготвим за три години. Затова БФС е избрал да опита за мача през 2023 г.

Припомняме, че УЕФА традиционно опитва да разшири географията си с този мач и през последните години той се игра в Талин, Трондхайм, Скопие, Тбилиси...