Националният футболен тим на България подновява битките си в световните квалификации с два решителни мача в следващите три дни.

По-късно днес България гостува на Литва, като двубоят е от 16 часа и ще може да го наблюдавате в ефира на БНТ 1. След три дни пък посрещаме Северна Ирландия в София.

Преди месец родният тим за първи път от много време показа признаци на пробуждане, като в рамките на седмица удържа реми срещу евроепйския шампион Италия, а след това победи Литва и Грузия на "Васил Левски".

Този лек възход е време да продължи с прекъсването на една ужасна серия, а именно тази без победа далеч от София.

Точно 15 са поредните срещи извън пределите на родината, в които България не успя да запише успех. За последно това се случи на празничния 6 септември 2018-а, когато бихме с 2:1 Словения в дебщтния ни мач в турнира Лига на нациите.

Визитата на Литва изглежда добър момент това да се случи, защото балтийската страна е тоталният аутсайдер в групата ни, който все още няма спечелена точка.

Литовците са 137-а футболна сила в света, а в подреждането на европейските страни са седми, но отзад напред.

Да не забравяме обаче, че този тим на Литва само преди месец ни затрудни на "Васил Левски", като България успя да победи с гол на Ивайло Чочев пет минути преди края.

Онази победа прекъсна серията ни от 11 поредни официални мача без успех. Защо и Литва да не е страната, срещу която ще прекъснем и лошата серия далеч от дома.

А мачът този следобед не е само за чест и прекъсване на серии. Колкото и трудно да изглежда, България все още има своите шансове да се пребори за второто място, а докато те съществуват, страната ни е задължена да се бори.

България заема четвъртото място в групата си с пет точки, като се цели в победа днес, както и в три точки при домакинството на Северна Иралндия във вторник.

Надеждите ни обаче минават през това в тези два мача Швейцария да допусне грешна стъпка, а "кръстоносците" срещат същите два съперника - Северна Ирландия и Литва.

Така може да се окаже, че Швейцария ще бъде с 11 или 12 точки, а България с 11. И това преди последните двубои през ноември. Именно с наше гостуване в Швейцария се затваря квалификационната група, което означава, че може да отидем в Люцерн за финален двубой, който ще ни прати на бараж.

Все пак България не би трябвало да прави такива сметки, а първо да насочи усилия към днешния двубой. Макар и родният тим да излиза като фаворит във Вилнюс, литовците показаха и в София, че могат да ни затрудният със затворения си футбол.

Ясен Петров изрази и притеснение от изкуствения терен, на който домакините играят своите мачове, но подобно нещо не бива да служи за оправдание на тима ни.

Дори и плановете за това второ място да се окажат напразни, за родния тим ще е много важно да спечели тези два мача срещу Литва и Северна Ирландия. Това би имало доста сериозен положителен ефект върху самочувствието и увереността на тима, защото този квалификационен цикъл е към своя край, а след това същия този отбор ще трябва да започва да мисли за Евро 2024.

Снимка: Bulphoto