България приема Сърбия довечера в Разград в европейска квалификация, която нито чакаме с големи надежди, нито би следвало да има ключово значение за класирането - поне откъм нашата призма и гледна точка. Мачът е от 21:45 часа, ще го предава БНТ 1.

Българите влизат в него с една точка от три двубоя, което им отрежда последно място в класирането. Сърбите имат 6 т. от два изиграни мача, с които са първи. Ясно е, че дори да не ни победят днес, те остават фаворит за класиране на Евро 2024, а ние можем да погледнем с някакъв теоретичен шанс и надеждичка към такова само, ако спечелим. И пак ще изглежда почти "невъзможна мисия".

Но все пак с четири точки от четири мача, шансовете за едно от първите две места ще ги има.

Макар че... как да имаме очаквания за каквото и да е, след като този отбор не спира да ги занижава с представянията си? 1:1 в Литва в събота бе толкова разочароващо, че се чудим какво да чакаме от битката със сърбите. И всъщност, не очакваме много. Да говорим да класиране при формата на отбора ни и неговото постоянство, е леко несериозно.

Футбол е, да, всичко е възможно, докато математиката го позволява да се случи като точки. Но... Трудна работа.

И все пак, това е мач за чест. Регионално дерби, най-малкото. Длъжни сме да го изиграем здраво. А и има два важни въпроса, които чакат своя отговор тази вечер. Не става дума ни за класиране, ни за това можем ли най-после да покажем качествена игра. Тези два въпроса засега сме ги прибрали в шкафа някъде за бъдещ момент.

Но други два са актуални:

1. Може ли този отбор да се сбие най-сетне истински? Да покаже малко хъс и спортна злоба, да извади нокти, да стъпи здраво и да влезе в битка, от която да излизат искри? Защото не е сериозно след три квалификационни мача отборът на България да е получил 1 жълт картон - в 83-ата минута на последния двубой с Литва, за тактическо нарушение в центъра.

Защо това е важно ли? Ами, защото, докато те бият конфузно Черна гора и Унгария (която те разпилява с игра), не ти ли трепва нещо поне да покажеш малко злоба, да влезеш по-яко в някое единоборство и да сриташ някого - ей така, да му покажеш, че си там и ти пука. Не призоваваме нашите да играят грубо, далеч сме от тази мисъл. Просто във футбола си има някои елементарни, но пък твърдо доказани теории. Една от тях е, че никой няма уважение към отбори, които дават другата буза, докато им зачервяват едната от шамари.

Кръстаич начело на Сърбия през 2018-а, по време на мача от Мондиала срещу Коста Рика

Снимка: Getty Images

2. Има ли смисъл и бъдеще проектът "Кръстаич"? И изобщо - това проект ли е, следва ли се някаква стратегия? Сърбинът говори за подмладяване, но това са празни приказки, ако хвърляш произволно в мачовете момчета, които дори не са титуляри в клубовете си. И пренебрегваш други, които са на по 24-25 г., но играят. Подмладяването не е пускане на терена на най-младите. А даването на шанс на играчи, редом с опитни, които да трупат опит. Какъв опит трупат тези футболисти? От кого се учат?

Сърбинът е спорна фигура, а днес за него мачът е по-специален. Преди 5 години той водеше родината си на Мондиал 2018 като селекционер. Сега ще застане срещу нея.

Съперникът не сме го побеждавали точно от 20 години, когато Стилиян Петров и Светослав Тодоров вкараха за 2:1 като гост в една контрола. Преди това ги бихме само веднъж исторически в официален мач - още, когато бяха Югославия, ако приемем сърбите за наследник на онзи тим. През юни 1985-а Пламен Гетов им закова два гола и пак - 2:1, но на "Васил Левски", пред 70 000 зрители. Мач, който реално ни отвори вратите за Мондиал 1986.

Днес нямаме Гетов, нито имаме Джеки, Наско, Жужо или някой друг от онзи чудесен отбор. Нямаме и 70 000 зад гърба си на вибриращия Национален стадион. Това ще е пети пореден мач на България в Разград, като дотук сме с две поражения от Грузия и Черна гора, победа над Гибралтар и равен със Северна Македония. Вероятно този двубой ще е последен на този стадион за националите, които от есента се очаква да се преместят в Пловдив на новата арена на Ботев.

Дотогава обаче евроквалификациите могат да се превърнат в протоколно състезание за нас, ако не победим днес. Надеждата, казват, умирала последна. Българският футболен отбор направи всичко, за да я умъртви с игрите си в изминалите месеци, но пък - дано тя някак е оцеляла и да се върне днес в Разград.

Програмата на България в групата след днес:

10 септември: Черна гора - България

14 октомври: България - Литва

16 ноември: България - Унгария

19 ноември: Сърбия - България.