България ще разбере днес кои ще са съперниците по пътя към мечтата за световното първенство в Катар след 2 години. Жребият е в Цюрих от 19 часа наше време, ще го предава БНТ 3.

Разбира се, надеждите не са големи при положение, че отборът ни е в четвърта урна и го чакат изключително тежки съперници. Регламентът не ни дава поводи за сериозен оптимизъм, както и състоянието на българския футбол и на националния тим. В последните 20 мача имаме две победи - едната над Гибралтар в контрола.

Квалификациите ще са в 10 групи, като победителите се класират директно за Катар 2022, а всички втори тимове плюс най-добрите два победителя в групи от завършилата вчера Лига на нациите, които не са намерили място през квалификациите, отиват на баражи.

Това са 12 тима, които по жребий ще бъдат разделени в три потока с по един полуфинал и финал - такава бе схемата за баражите на Евро 2020, като ние бяхме с Унгария, Исландия и Румъния. Трите победителя в тези карета се присъединяват към 10-те спечелили квалификационните групи и ето ги 13 европейски състава на Мондиала.

Ето ги разбивките за жребия:

Първа урна - Белгия, Франция, Англия, Португалия, Испания, Италия, Хърватия, Дания, Германия, Нидерландия. Някой от тези тимове ще е водач на групата ни.

Втора урна - Швейцария, Уелс, Полша, Швеция, Австрия, Украйна, Сърбия, Турция, Словакия, Румъния

Трета урна - Русия, Унгария, Ирландия, Чехия, Норвегия, Северна Ирландия, Исландия, Шотландия, Гърция и Финландия

Четвърта урна - БЪЛГАРИЯ, Босна, Словения, Черна гора, Северна Македония, Албания, Израел, Беларус, Грузия, Люксембург

Пета урна - Армения, Кипър, Фарьорски острови, Азербайджан, Естония, Казахстан, Косово, Литва, Латвия, Андора

Шеста урна - Малта, Молдова, Лихтенщайн, Гибралтар, Сан Марино.

Квалификациите стартират през март, докогато все пак се надяваме да имаме назначен национален селекционер. В момента такъв няма, след като договорът на Георги Дерменджиев не бе подновен. Мондиал 2022 в Катар ще е първият зимен в историята - от 21 ноември до 18 декември.

България не е участвала на Световно първенство от 1998 г. във Франция, а на какъвто и да е голям форум - от Евро 2004 в Португалия.