В България ще имаме ВАР за помощ на реферите от следващия сезон - това вече не подлежи на съмнение, след като и днес членовете на Изпълкома на БФС се обединиха около твърдото си намерение да въведе системата.

В сайта на централата написаха:

"Членовете на ИК бяха запознати с работата на експертната комисия, натоварена с проекта за въвеждане на системата VAR в Първа професионална лига и развитието на процедурите по имплементирането й, включително постъпилите оферти, календар и етапи на подготовка по обучението на съдиите за работа с нововъведението."

Извън официалното съобщение, хората от ръководството все повече се ориентират към вариант с "мобилен ВАР". Това означава, че стаята за видеонаблюдение и анализ на решенията на реферите ще е подвижна - вероятно в минибус, който ще пътува с цялата техника и екипа по стадионите из страната.

ВАР ще бъде въведен за плейофната фаза на сезон 2020-2021 г., през пролетта на идната година.

Обмисля се вариант и с договор с мобилен оператор, който да финансира системата. И да получи право да рекламира в най-гледаните моменти от мача - именно в тези, в които видеоповторенията определят ключови решения в двубоя.

Практиката вече е наложена в Турция и други страни, където големи оператори са "спонсори на прилагането на ВАР".