Българският национален отбор по футбол официално завърши годината като №68 в световната ранглиста на ФИФА.

Това е спад с 9 позиции от 2019-а, която завършихме като №59.Все пак в последното десетилетие българският тим имаше и по-слаби финални класирания за годината, след през 2011-а бяхме на 84-о място, което си остава и най-слабото ни постижение до днес.

№74 през 2013-а, както и 71-ата позиция през 2015-а и 2016-а също са по-слаби постижения от сегашното.

Едва ли класирането ни на подобна позиция е изненада, след като през календарната година България изигра 9 мача, като постигна 6 загуби, две равенства и само една победа над "джуджето" Гибралтар в контрола.

Любопитен факт, че от всички бивши югославски републики, зад нас в ранглистата е само Косово. Футболен тим с едва 5-годишна история, в която все пак успа да ни бие насред София.

Хърватия и Сърбия са далеч напред, а Албания, Северна Македония, Словения, Черна гора и Босна са на петте позиции непосредствено пред нас в зона УЕФА, но все пак пред нас.

С по-високи позиции са и съседите ни от Гърция, Румъния и Турция.

Пред нас са отбори като Буркина Фасо, Ямайка, Хондурас и ДР Конго, но трябва все пак да уточним, че тези тимове обикновено играят срещу доста по-скромни съперници. Именно заради това акцентираме къде сме спрямо европейските отбори.

В Европа, България заема 36-а позиция от общо 55 отбора. Все по-далеч от горната половина отбори от Стария континент.

От съперниците ни за световните квалификации, срещу които ще играем през цялата 2021-а, зад нас е само скромният отбор на Литва, който е №129 в света. Останалите са пред нас, това са Италия (№10), Швейцария (№16) и Северна Ирландия (№45).

За последно България завърши в топ 20 на света през 2007-а, когато бе №18. През изминалото десетилетие 43-ата позиция от 2017-а остава най-доброто ни постижение.

Естествено, че ранглистата не винаги е най-адекватното мерило за класата на отборите, но все пак е сравнително точен ориентир, а през изминалата година България играеше като 36-а сила в Европа.

№1 в света продължава да е Белгия, а топ 10 допълват Франция, Бразилия, Англия, Португалия, Испания, Аржентина, Уругвай, Мексико и Италия.