Вратарят Илия Шаламанов е получил повиквателна за националения отбор на Австралия по футбол за младежи до 20 години.

18-годишният Шаламанов е роден в Бризбейн и има двойно гражданство - българско и австралийско.

На 3-годишна възраст той се прибира със семейството си в Петрич, а първите си стъпки във футбола прави в ДЮШ на местния Беласица. По-късно облича фланелката на ДФК "Мечетата", откъдето е привлечен в Академията на ЦСКА.

Той тренира с мъжете през лятото на миналата година и записва и неофициален дебют за "армейците" на 18 юли в контролата срещу Локомотив Горна Оряховица.

От август Шаламанов играе като преотстъпен във втородивизионния Литекс (Ловеч).

"Повиквателната за участие с младежкия отбор на Австралия дойде на 17 декември. Обадих се лично на главния мениджър на ЦСКА Стойчо Стоилов, който даде съгласието си, пожелавайки ми пълен успех", коментира младокът.

Той обясни и как се е стигнало до повиквателната.

"Агентът ми е изпратил видеозаписи в Австралия с мои мачове. От местния футболен съюз са разгледали внимателно всичко и са останали доволни от видяното. Свързаха се с мен, обяснена ми бе програмата за участие в контролни мачове и квалификации за Световно първенство за младежи в периода от 14 февруари до 20 март 2021 година в Ташкент, Узбекистан. Там ще изиграем три приятелски срещи срещу отборите на Узбекистан, Бахрейн и Япония и квалификационни мачове за срещу Виетнам, Саудитска Арабия и Лаос", обясни вратарят.

Световното първенство за младежи до 20 години е в Индонезия от 20 май до 12 юни 2021 година.