България може и да нямаше участник на терена изминалия сезон в Шампионска лига, но може да се похвали с такъв в първия ѝ сезон в електронните спортове.

22-годишният Иван Чуров, който играе с прозвището NightWatch, е един от най-добрите български играчи на FIFA.

С игрите си стигна до отбора на Манчестър Сити в e-спортовете. Живее в Букурещ, където кара магистратурата си. Има репутацията на звезда в електронните спортове, които стават все по-популярни в последните години.

Dir.bg ви предлага интервюто му пред колегата Методи Шуманов и платформата www.tfmethods.com.

- През тази година се очаква приходите на електронните спортове в световен мащаб да надхвърлят 1 млрд. евро. Спорт или забавление са e-sports, и имат ли те място на олимпийските игри?

- На първо място според мен са забавление. Почти всеки професионален играч е започнал със съответната игра като хоби или забавление. Вече постепенно се превръщат в спорт - доколкото например шахът е спорт. Не сравнявам по никакъв начин шаха с FIFA или която и да е друга игра, но за мен идеята е същата - спортът е не толкова физически, колкото психически натоварващ и изискващ много тренировки. Според мен след няколко години ще има eОлимпийски игри, което ще отговори на въпроса дали имат място на традиционните Олимпиади.

- Започнал сте да играете FIFA покрай брат ви. Как реагираха вашите и какво би казал на всички, които смятат, че децата им си губят времето с електронни игри?

- Да, покрай брат ми и стария му компютър за първи път се срещнах с FIFA 2002. Нашите винаги са знаели за страстта ми към футбола, а това е един по-съвременен вариант на тази моя любов. Първоначално смятаха играта ми за загуба на време, но след като започнах да ходя по турнири в България, видяха, че е нещо повече. Според мен, когато пробих на международната сцена, беше повратната точка. Разбира се, трябва да има баланс и мярка във времето, което човек играе - този мой "самоконтрол" определено помага.

На родителите бих казал, че освен ако видеоигрите не отнемат 2 часа в денонощието и 7 дни в седмицата, определено не е загуба на време. Хем е забавление, хем е по един или друг начин - тренировка за мозъка. Било то рефлекси, логическо мислене или друго. И не на последно място - това е нов вид онлайн социализиране.

- Откъде идва прякорът Night Watch?

- Нямам спомен, но знам, че не е от Game of Thrones!

- По колко часа на ден сте играл най-много и по колко часа дневно тренирате?

- Най-много? Сигурно е в моментите, в които излезе последната версия на играта и трябва да научиш новите неща възможно най-скоро - бих казал към 13-14 часа в най-крайните случаи, но това, разбира се, е огромно изключение. В момента е около час-два на ден, може би малко повече - в зависимост от ангажиментите ми, свързани с образованието.

- Коя ви е любимата версия на играта FIFA и защо?

- FIFA 16, защото се усещаше най-добре разликата между по-добрите и по-малко добрите играчи. Парадоксалното е, че оттогава успехите ми растат с всяка година, но това се дължи повече на психиката ми, отколкото на качеството на играта.

- Бяхте част от електронния отбор на Манчестър Сити. Ясно е, че не сте получавал тактически указания от Гуардиола, но кое беше най-близкото, до което се докоснахте по отношение на бранда "Сити"?

- Бях част от esports дивизията на Сити, която беше в партньорство с Епсилон, което ми позволи да участвам на един турнир на Gfinity в Лондон. Тъй като престоят ми при тях беше за въпросните няколко седмици или месеца на самия турнир, пътуванията ми бяха само до Лондон. Поради гореспоменатите ми ангажименти, свързани с образованието, нямах време за никакви други пътувания, които не бяха пряко свързани с турнири. Така че единственото по-специално, което ми е останало от този период, е вълнението около новината и една фланелка на Сити в гардероба.

- Отбори като Реал Мадрид са предпазливи с идеята за сформиране на своя esports версия, защото може да се отрази пагубно на имиджа им, ако нещата не тръгнат добре. Неизбежно ли е обаче влизането на суперклубовете в тази сфера - най-вече за да привличат по-младата аудитория?

- Убеден съм, че до няколко години всеки отбор от големите първенства ще има esports дивизия, особено по FIFA (по очевидни причини). Освен всичко друго, има и FIFA първенства в споменатите държави, така че по един или друг начин отборите ще се чувстват "принудени" да се включат в света на esports.

- Смятате ли, че явлението esports е заплаха за истинския футбол? Може ли след време виртуалната версия на играта да стане по-популярна от реалната?

- Не смятам, че е заплаха за истинския футбол поради две причини. Първо, кое малко момче не мечтае да стане футболист? Любовта към футбола при повечето се заражда много по-рано от тази към видеоигрите или със сигурност е налице преди да разберем какво е esports. От друга страна, за да станеш футболист, е необходимо да започнеш от много ранна възраст с футбола, докато в esport-а този момент може да дойде на много по-късно - на 15, 16 години най-рано. По-популярна не мисля, че може да стане, но със сигурност FIFA има потенциал да стане най-популярният esport.

- Лео Меси е обсебен от играта FIFA. Бихте ли се пробвал на един виртуален спаринг някой път?

- С най-голямо удоволствие!

- След загуби като тези от Косово на българския отбор, не си ли пускате една FIFA с България, за да спечелите я европейско, я световно... за да удавите мъката?

- Честно казано - не! От една страна, на това ниво не се играе с класическите отбори (било то национални или клубни) и следователно такава мисъл не ми минава през главата. А от друга - удоволствието от игра на FIFA "безцелно" - т.е. за тренировки или турнири, при мен за съжаление вече почти не съществува.

- Казвате, че на 22 години вече сте стар за този бранш. Докога мислите да се състезавате и с какво ви се занимава професионално след това?

- Ако искаш да си сред най-добрите в света, а под това имам предвид топ 5, трябва да си грубо казано между 16 и 24 години. Поне това ни показва историята в последните няколко години в нашия esport. Подобно на професионалните футболисти, които след 30-годишна възраст трудно са на световно ниво (с много малко изключения), така е и в esport-a. За себе си смятам, че мога да съм на високо ниво малко по-дълго от средното, но времето ще покаже. Бих се занимавал с нещо, свързано с една от двете ми магистратури или пък бих могъл да се занимавам с нещо, свързано с FIFA и esport - коментари, анализи или пък да асистирам в създаването на бъдещите FIFA версии.

- Меси или Роналдо?

- Меси.

- Виртуален или реален футбол?

- Реален.