Българските клубни отбори са с положителен баланс при трансферите на футболисти от 2017 година насам. Това показва 372-рият седмичен анализ на Футболната обсерватория, която е базирана в Швейцария и се занимава със статистически данни.

Според нея от месец юли 2017 година футболните отбори в България са продали футболисти за общо 61 милиона евро и са купили играчи за 32 милиона от европейската валута. Така клубовете ни са с положителен баланс и обща печалба от 29 милиона евро за тези близо 5 години. Това ни гарантира място в средата на изследваните 40 футболни първенства по света.

Най-скъпите покупки за българските клубове:

Джоната Кафу (от Сао Пауло в Лудогорец) - 2,2 млн. евро

Киирл Десподов (от Каляри в Лудогорец) - 2 млн. евро

Антон Недялков (от Далас в Лудогорец) - 2 млн. евро

Най-скъпо продадените играчи от българските клубове:

Джонатан Кафу (от Лудогорец в Бордо) - 7,5 млн. евро

Хосе Паломино (от Лудогорец в Аталанта) - 4,7 млн. евро

Кирил Десподов (от ЦСКА в Каляри) - 4 млн. евро

Фернандо Каранга (от ЦСКА в Хенан) - 3,4 млн. евро

Върджил Мисиджан (от Лудогорец в Нюрнберг) - 3 млн. евро

Али Соу (от ЦСКА в Ростов) - 3 млн. евро

 

Логично най-много пари се въртят в Англия, като там клубовете са похарчили за входящи трансфери 6,922 милиарда евро за 5 години. Те са продали играчи 2,572 милиарда евро, но са с отрицателен баланс от 4,350 милиарда евро. На второ място е Италия с отрицателен баланс от 910 милиона евро, а трети е Китай - с минус 433 милиона евро.

На другия полюс е Португалия, като местните клубове там основно продават и са на обща печалба от 1,147 милиарда евро. Веднага след това е Бразилия, където клубовете са с положителен баланс от 1,021 милиарда евро, а след това са клубовете от Нидерландия, спечелили 742 милиарда евро.

От Топ 5 на първенствата с положителен баланс е Лига 1 във Франция - с 690 милиона евро, докато испанската Ла Лига е с минус 295 милиона евро, а германската Бундеслига - с минус 90 милиона евро.