https://sja.sportradar.com/w/DirBG/14736501/013100

Дербито между Арсенал и Тотнъм, спечелено от "артилеристите" с 4:2, бе изпълнено с много футболна драма, но и сблъсъци между играчите.

Напрежението ескалира на няколко пъти - нещо, често срещано в най-голямото лондонско съперничество. След като Ерик Дайър успя да изравни през първото полувреме и изрази своята радост като сложи пръста си пред устните.

Това бе жест, който нямаше как да се хареса на домакинските фенове и на играчите на Арсенал. Футболистът на "артилеристите" Стефан Лихщайнер реагира остро срещу поведението на Дайър и това доведе до меле. Мениджърът на "шпорите" Маурицио Почетино изтича, за да помогне да се разделят играчите на двата тима и да се потуши напрежението.

 Тотнъм поведе с 2:1, но допусна обрат след много силна игра на домакините през второто полувреме.

Голът на Пиер-Емерик Обамеянг за 2:2 предизвика реакция от гостуващите фенове. Към терена бе хвърлена обелка от банан. Само 10 минути са били необходими на полицията да идентифицира и задържи провинилия се фен. На привърженика ще му бъде забранено да посещава футболни срещи. Такива прояви са рядко срещани във Висшата лига и са абсолютно недопустими на Острова. Срещу фена може да се заведе дело за проява на расизъм в обществено събитие с огромен интерес.

Снимка: Getty Images/Guliver Photo

Легендата на Арсенал Иън Райт сподели пред английската телевизия BBC, в която е анализатор:

"Сега Тотнъм трябва да се справя с този проблем заради един идиот. Това хвърля срам не само върху отбора, но и цялата Висша Лига, защото цял свят видя какво се случи."

Освен този арест е имало и шест други, като поне два от тях са свързани със запалените факли от страна на привържениците на Арсенал, нещо друго нетипично за най-високото ниво на английския футбол.