Легендарният играч на Барселона от близкото минало - Шави, ще бъде новият треньор на каталунците, твърди местният "Mundo Deportivo".

От клуба вече са се разбрали с Шави, но предстои решителната дума на настояшите му шефове от катарския Ал Сад. Именно в този клуб Шави завърши състезателната си кариера, а в последните две години като треньор, той донесе седем трофея на катарците.

Собствениците на Ал Сад няма да правят спънки на Шави към мечтаната му работа, макар той да има договор до 2023 г.

Въпросът обаче е кога катарците са готови да го пуснат в посока Барселона.

Оптималният вариант за каталунците е Шави да бъде треньор на тима на 2 ноември, по време на важното гостуване на Динамо (Киев) в Шампионска лига.

От Ал Сад обаче са категорични, че искат Шави да остане поне до 3 ноември, когато тимът има изключително важен мач срещу втория в класирането Ал Духаил.

Появяват се и информации, че те може да накарат Шави да остане до края на годината, което обаче е малко вероятно.

Иначе няма никакво съмнение, че именно Шави ще е новият треньор на каталунците. Той дори е договорил своя екип, както и параметрите по контракта с шефовете.

В негово лице феновете със сигурност ще видят сходство с пристигането на Пеп Гуардиола. Също легенда на клуба, който застана начело на Барса с много малък треньорски опит, но с ядро играчи от школата, сред които и Шави, успя да създаде един от най-силните тимове в историята на футбола.

Сега Шави ще има на разположение някои наистина забележителни таланти от школата в лицета на Гави, Педри и Ансу Фати, а каталунската му кръв и любовта към клуба са предпоставка за огромна подкрепа от феновете.

Като футболист той има 767 мача за Барса и 25 трофея.