Барселона направи трансфер, въпреки че прозорецът за такива сделки в Европа затвори преди 20 дни. Странно правило на Испанската лига допусна каталунците да вземат датския нападател на Леганес Мартин Брайтвайт.

Барса плаща 18 милиона евро за играча, като сделката завихри скандал. Борещият се за спасението си в Примера отбор изригна, след като загуби по никое време един от най-силните си играчи.

Правилото е абсолютно изключение и противоречи на регулациите на ФИФА за трансферните прозорци.

Според него, клуб, който докаже тежка контузия на свой играч на определена позиция, може да вземе негов пряк заместник и извън определения за това период. Барса се възползва, след като стана ясно, че Усман Дембеле няма да играе 5-6 месеца.

Леганес веднага обяви, че подава жалба във ФИФА. "Ще нададем крясъци до небесата и се надяваме, че ще бъдем чути - каза президентът на клуба Мартин Ортега. - Това е ситуация, в която се нанася огромен удар на нашия отбор. Това е нечестно. Барселона има свой проблем с контузии, който се пренася върху Леганес."

Брайтвайт подписва с гранда до лятото на 2024 г., а клаузата за откупуване е умопомрачителна - 300 милиона евро. Това също е задължителна формалност, като е ясно, че няма кой да извади и 1/10 от тези пари за 28-годишен футболист.

Датчанинът е странна птица, като името му няколко пъти е замесвано в скандали през годините.

Докато играеше в английския Мидълзбро, Мартин реши да не се върне навреме след една ваканция, като даде серия интервюта в родината си и поиска трансфер. Изказа и сериозни критики към клуба си, което предизвика гнева на мениджъра Тони Пюлис, който го обвини, че мисли само за пари и се държи непрофесионално.

Сега Леганес също го обвинява, защото сделката е станала - според Ортега - тихомълком и без никакъв шанс клубът от предградията на Мадрид да реагира.