Бордът на директорите на Барселона определи дата за така чаканите президентски избори в клуба.

Съдбоносните дни са 20 и 21 март, макар феновете да призоваваха за избори още преди края на 2020-а.

Причината бе в крайното недоволство към сегашния президент Хосеп Мария Бартомеу, който от своя страна сложи изборите през март с оправданието, че тогава мерките срещу COVID-19 ще са по-леки и хората ще могат спокойно да гласуват.

Именно по този начин той удължи дните си на управление. Това е негов втори мандат и той няма право отново да се кандидатира за поста.

Бартомеу си навлече гнева на голяма част от фенове с начина си на управление в последните години, а драмата с Лионел Меси от последния месец съвсем настрои всички в Барса срещу президента. Дори самият Меси разкритикува президента и го посочи като основна причина да потърси раздяла с клуба на сърцето си.

По времето на Бартомеу, клубът сериозно избяга от корените си, като трудно успяваше да вкара момче от "Ла Масия" в първия състав, а се разчиташе изцяло на купуване на играчи. Освен това клубът е в тежка финансова ситуация, като постоянно трупа дългове.

На всичкото отгоре съдът разглежда обвинения срещу Бартомеу в злоупотреби. Той е уличен в подписването на неизгодни договори, като се смята, че е отклонявал средства за свои лични интереси.

Ако това се докаже, все един фен, който е част от хилядите собственици на Барселона, ще има право да съди Бартомеу в неправомерно харчене на средствата им.