Президентът на Барселона Жоан Лапорта получи зелена светлина от акционерите, за да приведе в действие плана си за спасението на клуба от фалит.

Мерките са драстични, но са единствените възможни, за да оцелеем, увери босът. На извънредно заседание управителният съвет получи подкрепа за рефинансиране на дълговете и залагане на бъдещи вземания

За да се избегне фалита поне в краткосрочен план, ръководството преотстъпи на частна фирма 49 процента от бъдещите приходи от мърчандайзинга.

Идеята е клубът да получи накуп предварително сумата. Също така се залагат и 25 процента от бъдещите приходи от телевизионните права.

Общо очакваната сума ще достигне до 500 милиона евро, с които фалитът ще бъде прескочен. А също така ще има известен бюджет за привличане на нови играчи, за да може треньорът Шави да изгради конкурентен отбор.

По думите на Лапорта, решението е неприятно, защото така клубът на практика се отказва от автономността на финансовата си политика и дава на външни фирми да движат важни пера, но е единствено възможното.

"Наследихме болид от Формула 1 без бензин и със закърпен двигател, обърна се босът към акционерите. - Сега трябва да търсим решения, с които да покриваме загубите, да не допускаме нови и в същото време да поддържаме нивото на отбора високо. Целта ни е въпросният болид да бъде ремонтиран и отново пуснат в състезанието, за да се бори за победа. Решенията, които се вземат, са неприятни.

Но на практика нямаме избор. Общият финансов ресурс, който ще бъде инвестиран в клуба, е около 500 милиона евро. Голяма част от него ще бъде за обслужване на кредити и дългове, но ще има и някаква сума, която ще бъде инвестирана за развитието на отбора. Реалността е, че този клуб от 3 години генерира загуби и ако продължаваме така, нищо няма да ни спаси", допълни Лапорта.