Премиерата на официалната биография на Христо Стоичков в Барселона ще съвпадне с уикенда на празника на Каталуня - Сан Жорди, който е на 23 април. Същата дата се отбелязва по света и като Международния ден на книгата, а това прави събитието с представянето на книгата "Христо Стоичков. Историята" в града още по-символично.

Традицията на този ден е всеки мъж да подарява на половинката си роза, а тя на него - книга. Футболен клуб Барселона ще събере българските и испанските фенове на Стоичков ден преди Сан Жорди, на 22 април, като те ще могат да се срещнат с легендарния нападател и да вземат автограф.

Това ще се случи в съботния ден от 17 до 20 часа местно време в централния феншоп на Барса на световноизвестната улица "Ла Рамбла".

"Впечатляващите признания на един от най-огнените футболисти в историята". Така каталунците анонсират книгата. Историята". Изданието се предлага на испански и английски език, като е единствената биография на футболист, изложена и в музея на Барселона.

Стоичков е първият български футболист, чиято биография се продава от чуждестранен клуб, при това един от грандовете на световния футбол.

Отново на 22 април, но от 13 до 14 часа, Христо ще посети Българското неделно училище в Барселона "Св. Св. Кирил и Методий", където ще разговаря със сънародници - ученици и техните родители.

На самия неделен 23 април, ден след представянето на "Христо Стоичков. Историята" в града, единственият българин със "Златна топка" ще бъде специален гост на мача Барселона - Атлетико" на стадион "Камп Ноу".

Това, разбира се, е мястото, където Камата е изиграл стотици големи мачове по пътя му към легендарния статус във футбола, който има днес.

"Христо Стоичков. Историята" е откровената изповед на най-обичания български футболист, написана в съавторство с известния спортен журналист Владимир Памуков.

С рекорден тираж от над 70 хиляди копия книгата се наложи като абсолютен бестселър сред родните читатели и към днешна дата оглавява класацията с най-продаваните биографични книги в България. На изключителен интерес извън границите на България се радват и изданията на английски, испански и полски език - в превод на Том Филипс, Мария Вутова и Агнешка Хмеловец.

А аудиокнигата, чиито права бяха закупени в безпрецедентен за България договор от издателство №1 в света - Penguin Random House, може да бъда слушана от всички испаноговорящи чрез платформата на Amazon Audible с гласа на самия Стоичков.

Откакто бе публикувана биографията, Христо бе на национално турне в 14 български града за нейното представяне, а също и гостува в мегаполиси като Лондон, Торонто и Чикаго при общностите с наши сънародници там.

Снимка: Издателство Софтпрес