Барселона е в много тежка финансова ситуация, показват годишните отчети на клуба, публикавани късно в понеделник. Да, оборотът на каталунците продължава да е огромен (№1 в света на футбола), но е спаднал сериозно заради пандемията, като при това данните са само до края на август миналата година.

Очаква се следващите анализи да са още по-лоши.

Краткосрочните дългове са нараснали почти двойно - от 488 милиона евро на 730 милиона. Общата цифра надхвърля милиард евро, но много от тези задължения са обезпечени с активи и не са притеснителни, поне не и към момента.

Барса дължи на клубове по трансфери близо 200 милиона, като най-голямо е задължението за Филипе Коутиньо към Ливърпул, по което още не са изплатени 29 милиона евро от пълната сума.

Общо пари по трансфери се дължат на 21 клуба. Очакват се приходи в касата (към 43 милиона) от дължими към Барса пари от други отбори, но те покриват едва 1/5 от това перо.

Всеки един от тези дългове може да даде старт на ефект на доминото и да се стигне дори до фалит, макар да се очаква споразумения с другите клубове да предотвратят това. Ако задължения по трансфери се забавят твърде дълго, ФИФА може да се намеси, да има наказание като ембарго за сделки, отнемане на точки или дори налагане на запори. Засега такъв сценарий изглежда все още само теория, но в ситуацията на тежка икономическа криза, изобщо няма да е учудващ. Всеки си иска парите.

Най-голям проблем остават разходите за заплати, които са достигнали 74% от оборота на клуба. Затова и продължават преговорите с играчите за схеми на разсрочване по техните възнаграждения.

Това създава напрежение в съблекалнята - Жерар Пике, един от лидерите на тима, се е съгласил индивидуално с такава клауза в контракта и ще получава малък процент от заплатата си в следващите 18 месеца, след което очаква пълната сума накуп. Клубът предполата, че до тогава публиката ще се е върнала на стадиона и приходите отново ще са в нормалните си размери.

Барса губи огромни пари от липсата на хора по трибуните.

В отчетите пише, че прогнозната сума, която ще влезе в касата само за този сезон, ако се осъществи планираното плавно връщане на публиката, ще е от 56 милиона евро. Идеята е през февруари 25 процента от местата на "Камп ноу" отново да се продават, а през май процентът да достигне 50.

Проблемът е, че засега на най-високо държавно ниво няма никакви индикации за такова позволение насред пандемията.