Осман Дембеле пристигна в Барселона с огромни очаквания през лятото на 2017 година. По онова време каталунците платиха на Борусия (Дортмунд) 105 милиона евро за една от надеждите на френския футбол, а в сделката бяха залегнали и бонуси на обща стойност, равняваща се на още 40 милиона евро. Сега, повече от четири години по-късно, френското крило е едно от най-големите трансферни разочарования в историята на Барса, най-вече поради това, че е постоянно контузен. 

Ръководството на клуба от “Камп Ноу” дори обмисля доста краен ход, който може да стане факт, ако никой не пожелае да закупи Дембеле през зимния трансферен прозорец. Както е известно, финансовата ситуация в Барса е далеч от отлична, а заплатата на Осман е една от по-високите към момента. 

По информация на каталунското издание SPORT, двете страни могат да разтрогнат договора, като тази възможност е била активно обсъждана от шефовете, които търсят всякакви начини да спестят пари. 

Освен това Барселона търси възможност да освободи пари, за да привлече Алваро Мората, който играе като преотстъпен от Атлетико (Мадрид). За подобна сделка може да помогне и евентуален нов договор на Сержи Роберто, който трябва да намали заплатата си.

За малко повече от четири сезона на “Камп Ноу”, Дембеле има 129 мача и 31 гола във всички турнири.