Бащата и агент на Лионел Меси - Хорхе Меси, публикува изявление, в което нарече откупната клауза на футболиста "напълно неприложима".

В договора на Меси е записано, че той може да напусне Барселона, ако някой клуб плати 700 милиона евро - сума, каквато никой отбор не би извадил за 33-годишния играч година преди изтичането на конракта. От Барселона обаче настояват цялата клауза да бъде изплатена, иначе не са готови да продадат най-успешния си играч, въпреки неговото желание да напусне "Ноу Камп".

В неделя Ла Лига също взе страна по казуса и заяви, че при създалите се обстоятелства Барселона е в правото си да иска пълните 700 милиона евро за правата на Меси. В отговор на това изявление Хорхе Меси отговори, че Ла Лига изцяло защитава интересите на футболния клуб, който е неин член, и посочи, че въпросната клауза е "напълно неприложима" при наличието на клауза 8.2.3.6, която дава право на играча да прекрати контракта си едностранно след края на сезон 2019/20.

Ето и текста на изявлението на Хорхе Меси:

"Хорхе Орасио Меси, като представител на професионалния футболист Лионел Андрес Меси, в отговор на изявлението, публикувано на 30 август 2020 година от Националната професионална футболна лига относно договорното положение на играча, и освен очевидната пристрастност поради ролята, която институцията представлява в защита на интересите на своите членове (футболните клубове), трябва да заяви, че:

1. Не знаем кой договор са анализирали и на какво основание са стигнали до заключението, че той ще включва "клауза за освобождаване", приложима в случай, че играчът реши да активира едностранното прекратяване на договора, в сила от началото на сезон 2019/2020.

2. Това се дължи на явна грешка от тяхна страна. И така, както буквално се посочва клауза 8.2.3.6 от договора, подписан както от играч, така и от клуба, "Тази компенсация няма да се прилага, когато прекратяването на договора е едностранно решение на играча и влезе в сила, считано от края на спортния сезон 2019/2020."

Независимо от други права, които са изброени в договора и които са пропуснали, очевидно е, че обезщетението от 700 милиона евро, изброено в предходната точка 8.2.3.5, изобщо не е приложимо."