Новият изпълнителен директор на Левски Константин Баждеков говори пред btv по теми около кризата и актуалната ситуация в клуба.

"Почти не съм се колебал, когато получих предложение да заема този пост - заяви един от шефовете на "сините". - Поисках отсрочка, за да си помисля, но бях готов да поема тази отговорност, защото Левски се нуждае от помощта на всеки, който обича клуба. Условието ми бе, че аз поемам тази отговорност като Изпълнителен директор само до Общото събрание.

Положението в Левски е ясно на всички и не е добро. Клубът преживява труден етап от своето развитие и целта е да се спаси от най-лошото - да не получи лиценз и да отиде в по-ниските нива на футбола. За момента ръководството в лицето на Наско Сираков и Павел Колев, с помощта на ресурси, които дойдоха най-вече от привържениците и спонсорите на клуба, Левси успя да преодолее този фатален момент.

Спонсорските договори обаче не стигат да се издържа клуба. Парите от тях вече са усвоени. Най-големият ресурс, който помага, е нашата публика. За месец и половина мога да споделя, че в касата са постъпили над 717 хил. лева от продажба на стоки, билети, абонаментни карти. До момента имаме продадени над 2400 абонаментни карти. На първия мач със Славия дойдоха почти 8000 човека.

В този момент една подкрепа от 50-60 хил. лева са много важни да клуба. Левски трябва да има стратегия и програма, с която да гарантира бъдещето на клуба с дългосрочно и сериозно финансиране.

Нямам принос за новия спонсор. Става въпрос за структура с многостранна дейност, която оцени какво е Левски и се ориентира в едно партньорство. Дано се реализират тези идеи и да имаме дългосрочно партньорство в рамките поне на няколко години. Така ще има редица възможности за взаимноизгодно развитие и дано Левски се върне на мястото, което му се полага. Разбирате, че няма да вляза в детайли, защото още нищо не се е случило. Когато има конкретни цифри, те ще бъдат съобщени. Но фирмата е достатъчно сериозна и мисля, че е доказана в своя бизнес. На сто процента е българска."

Баждеков коментира и странния случай с Джо Диксън, който се яви с афиширани амбиции да доведе американски милиони в Левски.

"За съжаление, когато клубът е изпаднал в такова положение, хората, които го управляват са готови на всичко, за да стабилизират нещата. В такъв период си принуден да правиш много компромиси и да допускаш грешки. Аз също съм допускал грешки и съм опитвал да ги поправям. Хубавото е, че не се допусна тази грешка, която можеше да доведе до още по-неприятни неща.

Левски има нужда от помощ. В момента имаме 23-ма картотекирани футболисти, което никога не се бе случвало в историята. От тях до 20 години има 12 играчи - 4 са на 16 години, 5 - на 17, един на 18 и 2 на 20. Средната възраст на отбора е 21 години и 6 месеца.

Всички в Левски имат забавяне на плащанията, но всички, които са тук, обичат обора достатъчно, за да го вдигнат на крака. Отдавна хората искат да има повече наши кадри в състава. От тези 23-а само 5 не са наши юноши, нещо, което не знам дали се е случвало в историята.

В момента всички задължения са въпрос на договаряне и предоговаряне. Много от тях са разсрочени във времето. Левски дължи сериозни цифри към различни структури. Конкретните ангажименти са да се изпълнят задълженията към персонала и футболистите. Всички задължения, свързани с лицензирането на клуба, са изчистени и в момента се предоговарят задълженията към държавата и към някои съдебни дела."