Швейцарската прокуратура повдигна обвинения на трима германски футболни служители, които помогнаха за организирането на Световното първенство в Германия през 2006 г. в измама.

Плащане в размер на 6,7 милиона евро е направено през април 2005-а и бе обявено като помощ за церемонията по откриването, което се оказа лъжа.

И четиримата мъже отричат всякакви неправомерни действия. Производството срещу 73-годишния Франц Бекенбауер, който оглави организационния комитет на турнира тогава, ще се проведе отделно.

Кайзера има здравословни проблеми и в момента само те го спасяват от действията на съда.

Обвинения днес бяха повдигнати срещу двама бивши президенти на Германската футболна асоциация (DFB), Волфганг Нирсбах и Тео Цванцигер, както и върху бившия генерален секретар на DFB Хорст Рудолф Шмид. Урс Линси, бивш генерален секретар на ФИФА, също е обвиняем.

Embed from Getty Images

Всеки от тях е уличен в измама, с изключение на Нирсбах, който е само съучастник.

Обвиняемите се счита, че са измамили членовете на надзорен орган на организационния комитет на DFB за Световното първенство по футбол през 2006 г. през април 2005 г. относно истинската цел на плащане в размер на около 6,7 милиона евро", споделят прокурорите в изявление.

Данъчните власти извършиха обиск в централата на DFB, след като се появи информация, че плащането е извършено към ФИФА през 2005 г.

Легендата на германския футбол Бекенбауер е заподозрян, че е платил 8.4 млн. паунда на катареца Мохамед Бин Хаман, бивш член на Изпълнителния комитет към ФИФА, преди Световното първенство през 2006 г.