Белгия и Нидерландия са все по-близо до обединяването на футболните си първенства.

Пободни разговори се водят от вече няколко години, като целта е силните тимове от двете страни да се обединят в обща дивизия, коато ще бъде доста по-силно от отделните им първенства.

Според изчисленията, създаването на "БеНе Лига", както я нарекоха в двете страни, автоматично ще направи това първенство шестото най-силно и богато в света, непосредствено зад голямата петица на Англия, Испания, Италия, Германия и Франция.

До този момент против проекта бяха най-вече в Белгия, но изглежда пандемията и ударилата ги финансова криза е променила мнението им, като вече има сериозно единодушие около проекта. На специалната си среща вчера, всеки от 25-те профеисонални клуба в Белгия подкрепи идеята. Тя вече бе срещнала подкрепа от нидерландците преди година.

Планът е първенството да се състои от 18 отбора, като в първия сезон след три или четири години, ще започнат 10 нидерландски и 8 белгийски отбора.

Второто ниво на тази футболна система също ще е общо между двете страни, като вече аматьорските дивизии от трета надолу ще са на регионален принцип.

Очавка се приходите от Тв права на обединената лига да дсотигнат 350 милиона евро на сезон, докато в момента нидерландското първенство генерира около 70 милиона, а белгийското 40 милиона.

От нидерландска гледна точка, това значително ще подобри конкуренцията на отбори като Аякс и ПСВ, които почти всеки сезон спорят за титлата помежду си, но в повечето мачове псотигат лесни разгромни победи срещу далеч по-скромните отбори от Ередивизи.

Мнения против имаше от белгийска страна, защото не е ясно дали местните отбори ще имат сили да се борят с водещите тимове от съседна Нидерландия. Подобно сливане може да доведе до дълги години без трофей за белгийските грандове, както и по-малко евроучастници от страната.

Именно заради това има идея дори при обединено първенство, да има един или два турнира за националната Купа, където белгийците да играят само помежду си, а победителят да печели европейска квота.

Ако проектът се осъществи, няма да е изненада да видим все повече подобни обединение първенства из Европа в близкото десетилетие.

Вече има разговори за общо първенство на страните от Скандинавия, както и на тези от Централна Европа. Преговори за обединения водят Австрия и Швейцария, а разговорите за Балканска лига стоят на масата вече доста години.