Роденият в Берлин национал на Гана - Кевин Принс Боатенг, нападна своите колеги по темата с борбата с расизма по стадионите.

Бившият футболист на Милан и Барселона разкритикува белите футболистите, които по думите правят твърде малко за изхвърлянето на расизма от играта.

По думите му повечето от тях изобщо не се впечатляват от обидите към чветнокожите и ги подмината, защото просто това ги устройва.

Именно Боатенг бе в центъра на расистки скандал преди 7 години, когато по време на приятелски мач между Милан и аматьорския Про Патрия, към него бяха отправени маймунски звуци. Тогава ганайският национал изрита топката в трибуните и напусна терена.

"Това ми остави болезнена рана. Направих много жертви, за да играя в един от най-силните отбори в света. Мислех, че съм оставил зад гърба си тъмните моменти, в които живеех като дете. Вече не мога да приема подобно поведение.

В момента ситуацията дори изглежда по-зле. Нека погледнем какво се случва по света, например убийството на Джордж Флойд. Те убиват хора пред камера, дори и заради тривиални причини. Така се роди движението "Черните животи имат значение", но като цяло се прави твърде малко в борбата с този феномен.

Белите футболисти никога не са ме подкрепяли в борбата с расизма. Някои мълчат от страх, а други, защото така повече ги устройва. Белите хора са на власт, ако те надигнат глас, ще бъдат чути по-силно".

В момента 33-годишният Боатенг предприе странен ход с преминаването си във втородивизионния италиански Монца, който е собственост на Силвио Берлускони.

"Нямаше как да откажа на Адриано Галиани и Силвио Берлускони. Те ми помоганха да се изградя като мъж и не можех да отхвърля тяхното предложение. Берлускони ми се обади и ми каза: "Синко, ела си у дома". Това бе напълно достатъчно, за да ме убеди. Кариерата ми е пълна с шокиращи решения. Преди година и половина играех за Барселона, сега съм в Серия "Б". Можех да отида и в САЩ, но тук съм по-щастлив".