Рафаел Бенитес е на път за разпали война между феновете и ръководството на Нюкасъл, след като написа писмо до привържениците.

Испанският треньор си тръгна с изтичането на договора му и не поднови контракта си начело на клуба от Висшата лига, което разгневи агитката. Една от най-верните публики на Острова е бясна на собственика Майк Ашли и искаше Бенитес да остане, но испанецът отказа условията, предложени му от клуба.

Шампионът на Испания с Валенсия, на Европа с Ливърпул и на света с Интер, води в три пълни сезона Нюкасъл, върна го във Висшата лига и завърши на 10-о и 13-о място там, въпреки че работи с изключително ограничен бюджет за трансфери.

"Благодаря ви за три фантастични, вълнуващи и на моменти - тежки години - пише в писмото до феновете Рафа. - Чувствах се като част от Нюкасъл, за което ви благодаря. Исках да остана в клуба, но не просто да подпиша продължаване на договора ми, а да бъда част от проект. За съжаление, хората на върха в клуба не споделят моята визия.

Това ме натъжава, но не съжалявам за нито един момент, прекаран в Нюкасъл. Горд съм от това, което постигнахме заедно. Винаги ще сте в сърцето ми, успех за бъдещето!".

Очаква се първите протести срещу ръководството да са под формата на откази за подновяване на сезонните билети. Феновете изкупуват редовно близо 45 хиляди такива, а на 55-хилядния стадион никога няма дори едно празно място. Феновете обаче искат да бойкотират Ашли и да го принудят да продаде клуба, като са готови дори да не ходят на мачове - нещо немислимо за толкова лоялна публика.