Вероятно Димитър Бербатов е едно от последните имена, които феновете на футбола си представят, когато говорим за груби играчи.

Голмайстор №1 на българския национален тим вдигаше феновете в Англия на крака с магическото си докосване и страхотните голове, които бележеше за Тотнъм, Манчестър Юнайтед и Фулъм. Критиките си пък отнасяше за тичането и влагането си дефанзивната част от играта.

Изненадващ за мнозина се оказа фактът, че всъщност Бербатов е сред най-грубите играчи в английската Висша лига.

За 229-те си мача в английския елит, българинът е извършил 323 нарушения.

Това му отрежда 31-ата позиция в класацията на "Four Four Two", в която едва ли някой е очаквал да види името на Бербатов.

За всичките си нарушения обаче родният играч е получил едва 12 жълти картона, като нито един път не е бил гонен от мач. Това доказва, че става въпрос за незначителни фаулове в атака, но все пак бройката си е сериозна.

Той изпреварва по този показател доста дефанзивни играчи, които освен това имат и повече мачове от Берба на Острова.

Като пример може да се посочи Венсан Компани, който 11 години бе основният човек в отбраната на Манчестър Сити, но за този период е извършил с 2 нарушения по-малко от Бербатов.

Зад Берба дори е сърбинът Бранислав Иванович, който прекара 10 години в Челси и често играеше на ръба на позволеното. Дори и той обаче е с по-малко нарушения от българина.

На първата позиция в тази класация е рекордьорът по мачове във Висшата лига - Гарет Бари. За 653-те си мача в елита, дефанзивният халф е извършил 633 нарушения, изкарал си е 117 жълти и 6 червени картона.

Топ 3 допълват бившият играч на Болтън - Кевин Дейвис, който има 605 нарушения, както и Маруан Фелайни с негови 588 фаула.