Димитър Бербатов заяви, че е време легендите в българския футбол да спрат да мълчат и да вземат страна в борбата за президентския пост в българския футболен съюз.

Пред "Гостът" в Sportal.bg Бившият футболист на Манчестър Юнайтед разкри, че е казал на ЦСКА да не издига кандидатурата му, ако ще искат нещо в замяна.

Ние сме готови за Конгреса от доста дълго време. Процесът на подготовка и изпълнение на обиколката в България е направена. С тези срещи, които направихме дори и да не бяхме подготвени, с тях станахме. Един лидер трябва да се научи да следва, преди да се научи да води. Аз така моят екип го следвам, защото са истински специалисти. Едно голямо благодаря за медиите, които идвахте на тези срещи. На моменти, да, бях малко по-агресивен и настъпателен. Показвайки една страна, която по-малко съм показвал. Исках да провокирам клубовете по този начин, при положение, че искат промяна.

Факт е, че предимно обърнахме внимание на аматьорския футбол. Срещнахме се с много и всякакви хора. Това, което искахме, достигна до отборите. Аз казвам с моя екип какво можем да направим и всеки вече се решава. За срещата с клубовете в София, поискахме да е на националния стадион "Васил Левски", но не получихме никакъв отговор. Писахме до БФС, също никакъв отговор. Оттам след като ни отказаха по този начин, се насочихме към "Българска армия". Левски прецени, че на този стадион няма да иде, аз уважавам този избор.

Мен ме издигнаха ЦСКА, но им казах, че ако ще искате нещо от мен в замяна, не ми издигайте кандидатурата. Както го казах и на всички останали клубове. Ние носим промяната, ваш е изборът дали да я приемете. Аз не мога да ви съдя, но ще пробвам да ви убедя, че ние носим тази промяна. Дали ще стане не мога да кажа".

Много по-готов съм. Само да кажа, че за опита - виждаме сега с управленски опит докъде го докараха. Спокойно мога да кажа - хора, колеги, приятели, експерти сте но не ставате за нищо - мандатът ви е изтекъл. Имам фондация 13 години и никога не сме приемали финансова помощ от държава или от политически фактор. Работя с хора. Това са компании, с които сме работили и сме работили по развитието на проекти за децата на България. Това го правя 13 години - скромен опит, но той се трупа. Завършил съм бизнес менинджъмт, имам и диплома. Ако дипломата не е важна, тогава да го кажем. Но аз мисля, че е важна.

Не мога да кажа, че сме на 100% готови, но се учим в движение. Ще правим грешки, това е факт.

Относно другите две легенди, които влизат в екипа на Бербатов - Мартин Петров и Стилиян Петров, бившият нападател заяви:

"Те ще помогнат много повече от сегашните хора в Изпълкома. Мартин и Стилиян трябва да бъдат там. Стилиян има международни контакти. Мартин може да се прибера и да живее тук. Вече живеем в модерни времена и ако някой не може да дойде на Изпълкома, може да се включи онлайн. Трябва да се предвижваме в крак с всички други федерации. Трябва да надграждаме и да го пречупим през нашата, българската гледна точка.

Освен Петър Величков никой друг не може да влезе от сегашния Изпълком. В Изпълкома трябва да има хора, които са свързани с футболните среди. Това е нашият процес, който е много труден, тъй като трябва да подбера правилните хора, които да отговарят на моралните ми ценности. Всеки да може да предлага идеи мнения и след това аз си нося отговорността.

Трябва да има дебат на идеи, на развитие, на изграждане на мнение, гласуване, приемане и отхвърляне на нещата. Трябва да има дейно участие. Аматьорският футбол, женският, футболът в училищата - това се дълги и болезнени теми и трябва да се взимат решения, които трябва да бъдат прилагани. Ние направихме първите крачки със свикване на Конгреса".

Аз се кандидатирах, когато нямаше президент. На следващия ден той се завърна, а това беше ясен знак, че той не иска да напусне този пост. Важните неща обаче са как ще се проведе конгреса. Хората могат да видят какво предлагаме ние. Искаме да стане честна битка, а не както стана през 2018 година. Ние не искаме нещо специално, искаме нещата да се случат по правилния начин.

Човек се променя. Хората си мислят, че съм същия човек, но аз се развивам. Дойде и този момент да се нагърбя с тази задача. Имам много пътища, по които мога да тръгна, но в моята глава винаги е победата. Позитивно сме настроени и знаем, че ако конгресът е точен и ясен, ние ще победим. Ние сме тук, за да поведем българския футбол към едно ново начало".

Ежедневието сигурно ще ми е още по-натоварено. Но това е кауза. Димитър Бербатов да се откаже? Тук хората не ме познават моят инат какъв е. Не знаят, когато реша нещо, как се боря за него. Не се поддавам на емоции, преценям кога да ги пусна и как да работят за мен. Ако съм решил да не се занимавам, щях да си кажа, че това не е за мен. Тук е кауза, не можем да предадем българския футбол. Тук е битка и мач - ако се случи по честния начин, ще стисна ръката, че си по-добър. Ако не е по честния начин, не мога да го приема.

Докарахме ги докрай нещата - 12 октомври. Извървяхме, спечелихме и загубихме някакви битки. Никой не вярваше, че това ще се случи, опонентите може би не са били подготвени, не са обикаляли градовете и селата. И са си казвали, че няма да успеем, но ето - докарахме нещата до Конгрес, който клубовете искаха.

Виждаме всички какво се случва, всички скандали. Онзи ден казах, че са взели кредит 5 милиона лева за обзавеждане на нещо си - горе базата. Вземаш кредит за мебели за обзaвеждане, а за амтьорския футбол няма пари. 30 милиона сте осигурили за тази сграда и не може да се намери за обзавеждане. Това е мързеливост.

В структурите на БФС работят и кадърни хора. Аз съм лидерът, следваш ме, но в един момент, ако тръгна по път, в който не се покриват с твоите морални ценности, си свободен да си тръгнеш. Както са направили и Боби, и Петър в случая.