Кандидатът за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов заяви на пресконференция в БТА днес, че очаква конгреса на централата на 18-и март да премине при по-добра организация и да не се налага да "спринтира по стълбите, да се бори с водещия и делегатите от клубовете да бъдат допуснати да се изкажат, а и да не бъдат заглушавани".

"Изводите някой път не са лесни след един такъв конгрес. Хората от БФС трябва да знаят, че няма да оставим нещата така. На самия конгрес можеше да покажа и друга страна на своя характер, но трябва ли да слизам на това ниво? Да крещя, да викам, да се разправям", каза още Бербатов.

Той добави, че наистина не разбира целият този натиск с контрадекларацията, с която на клубовете се оказва натиск за отказ от изборен конгрес на 18-и март.

"Искрена благодарност за клубовете, които ме подкрепиха. Мисля, че всички вече разбират що за човек съм. Ще бъда президент на всички клубове. Искам да попитам в кой век живеем, че ще има натиск? Клубовете вече знаят, че не е правилно. Ще кажа, че ние не загубихме през октомври 2021-а. Просто конгресът завърши както никой не очакваше. Много хора бяха изненадани от резултата, но не и аз. Защото знам хората до себе си

Не откривам своята кампания, а продължавам тази от началото на миналия конгрес. След като свърши миналият конгрес, който беше опорочен, разбрахме, че няма място за отказване. Подкрепата, която клубовете ни оказват, ни задължава да се преборим. Виждаме как от БФС взаимстват нашите идеи, които предложихме предния път, и ги представят като тяхна идея. 


Видяхме каква подкрепа имаме от клубовете, за което им благодаря. Гоним бройката от 50 клуба. Това ме задължава да изляза и да кажа, че отново съм кандидат за президент на БФС, тъй като конгресът ще бъде изборен. Искам да помоля кандидатите, които също имат желание, да го изявят открито. Така всички ще знаем кои са кандидатите за президент на БФС. Да представят своите идеи и планове - нещо, което ние направихме миналата година. Запознахме всички с нашата програма. Тя е същата, но търпи развитие и промяна. Ако има такива желаещи, бих искал да се обявят публично. Ако настоящият президент иска да направи същото, би било чудесно. Предния път излезе в неплатен отпуск. Всички трябва да имаме равен старт и условия.", продължи Бербатов.

Още веднъж Бербатов поиска по един представител на всеки кандидат-президент да бъде в работните комисии на самия конгрес. И въпреки че на предишния конгрес това е било допуснато, пак е имало хора, които са закривали и блокирали блокирането на броенето на гласовете.

"Ако отново има същите проблеми, пак ще трябва да спринтирам по стълбите, каза още рекордьорът по голове в националния отбор.

Бербатов добави, че делата на клубове, които не са съгласни с начина на провеждането на избора на предишния конгрес вървят. Първото е на 8-и март и Бербатов призова медиите да го отразят.

След това говори и за отношенията на българския футбол и държавата, натъртвайки на важната роля на властта. Но заяви, че до момента не е имал срещи с политически фигури. Такива обаче със сигурност ще се състоят. Бербатов заяви, че вижда държавата като партньор за детско-юношеския футбол.

"Държавата трябва да бъде партньор. Тя ще гарантира последователността на работата, особено при детско-юношеския футбол. Засега държавата избягва да работи за българския футбол? Защо, според вас? За момента не съм имал разговори с хора от политическия елит, но в последствие ще има такива срещи.

Това, че определени хора изказват подкрепа за нас, нямам отношение. Това си е тяхно мнение. Надявам се обаче, че държавата следи процесите и знае кой за какво се бори и да си направят правилните изводи. И мисля, че тези изводи са направени, каза още Димитър Бербатов.

Попитан дали е мислил какво ще стане, ако и от втори опит не спечели президентския пост на БФС, 41-годишният бивш топ-футболист заяви, че не му минава през главата подобен развой на събитията.

"Аз също съм се питал, задавал съм си милион въпроси. Но знам, че аз и моят екип ще успеем. Познавам моралният компас на моите хора. Знам, че е част от играта да се концентрираме върху страничните фактори като това, че съм звънял ТЕЦ "Марица-Изток" да помага на Берое".