Димитър Бербатов и неговият екип продължиха със своята обиколка из България, в която те се срещат с клубовете и представят своята програма.

Днес бе ред на отборите от София и Софийска област, а пред тях голмайстор №1 на националния тим обяви, че няма да има отказване докато не се проведе честен изборен Конгрес на БФС.

Бербатов и компания изложиха своите идеи пред присъстващите, като също така ги предупредиха за нови задкулисни действия на сегашното ръководство на централата, което ще опита всякак да задържи своята власт.

"Винаги съм вярвал в моя екип, защото следвам техните знания. Знам, че обществеността е настроена за промяна. Няма да е лесно, но съм сигурен, че с идеите, които имаме, можем да надградим доста.

Докато не се проведе конгрес по правилен и честен начин, отказване няма. Готвим се за всякакви варианти. Учим се от грешките си, надграждаме.

Само ние правим такава обиколка, само ние представяме идеите си. Това е нормално, когато искаш да бъдеш президент на Българския футболен съюз. Трябва да запознаеш отборите с програмата си. Позитивизмът е още по-голям. Важното е клубовете да се запознаят детайлно с програмата ни.

След като премина последният конгрес, който завърши неприятно за всички, клубовете видяха, че трябва да има по-голям позитивизъм. Доволен съм от нещата, които се получават в момента. Представяме си програмата и на самия конгрес се надявам нещата да бъдат нормализирани.

БФС все още не е изготвил правила. Днес се е събрало бюро, което е взело някакви решения, но все още никой не ги знае какви са. Никой не ги е обявил.

За да могат клубовете да излъчат своите делегати, те трябва да имат време. За да излъчиш делегат, трябва да свикаш Управителен съвет на клуба, а това отнема време. Защо се прави така?

Можеше да се направи по-назад във времето и да се избегнат подобни врътки. Призовавам министъра на спорта да направи проверка на БФС, за да види дали тези документи - за излъчване на делегати, са подадени в срок", сподели Бербатов.

На срещата присъстваше и Стилиян Петров, който сподели:

"Когато поех инициативата да се включва в тази кауза, съм направил своя анализ. Този път се включих в обиколката на страната, защото времето е много малко. Искаме да обиколим всяка точка от страната - всеки клуб, всеки фен. Проблемът е, че няма диалог в българския футбол относно промените, които са необходими. Този, който поеме управлението, трябва да надгражда, а не да започне от начало.

Хората вече споделят, има съвсем друга нагласа за конгреса. Видяха, че могат да бъдат смели. Ще подкрепим не само професионалния футбол, но и аматьорския футбол, това нещо е забравено в България. Този продукт зависи от всички нас.

Димитър Бербатов не изисква от нас само да се подготвим за конгреса, той изисква десет много важни неща, които трябва да се променят, проекти, изпълними, разговаряно е с партньори и хора, които ще са съпричастни към това. Това е много важно. Навсякъде по света държавата е най-важният партньор за развитието на футбола, трябва да имаме партньорство с държавата, трябва да се търси комуникация.

Само трима извън Европейския съюз трябва да могат да играят, всеки следващ е такса "лукс", която отива по цялата пирамида - четвъртият, петият, шестият играч, ще е доста по-скъпо. Преди да влезем в тази битка ние вече знаехме какви са проблемите в българския футбол. Методиката е написана върху това, което трябва на българския футбол", заяви той.