Кандидатът за президент на Българския футболен съюз Димитър Бербатов изнесе извънредна пресконференция по повод изтеклата снимка на Борислав Михайлов с боса на черното тото Дан Тан.

На кадрите се вижда как бившият вратар празнува със скандалния сингапурски бизнесмен, като според Бербатов това е явно и фрапиращо доказателство за участие на Михайлов в незаконни схеми.

Въпросната среща се случва дни преди анулирания мач на България с Естония (2-2), който бе признат за уреден. Голмайстор №1 на България призова за оставка на Михайлов и отчете, че представянето срещу Грузия е логичен резултат от неговото управление.

Нека обобщим картината в българския футбол и как ние продължаваме това, което сме започнали, а именно промяната. Постоянно получаваме анонимни сигнали за нещата, които се случват. Наскоро получихме следния. Образувано е досъдебно производство за манипулиране на футболни мачове и има индикации за тежки корупционни схеми. В тази връзка ние като част от футболната общественост молим всички държавни институции да обърнат внимание на това производство, за да излезе истината за българския футбол.

Всички видяхте снимка, на която ръководителят на черното тото Дан Тан е с Борислав Михайлов на приятелска вечеря. Поредното най-фрапиращо доказателство, което сме получавали за близки отношения на хора свързани с черното тото и ръководител на футболен съюз. 

 

Снимката започва да се забравя, което е тъжно. Тя поражда много тревожни въпроси, които ние зададохме към президента на БФС и още чакаме някой да отговори официално. Ние сме подготвили материал, който ще изпратим на ФИФА и УЕФА. Те не един път са показвали, че се борят срещу черното тото, а сега имат и снимков материал. Ние сме на осмо място в света по уговорени мачове. Подписан е договор с този човек Дан Тан, като той сега излиза на бял свят.

Нашият екип получаваме постоянно анонимни сигнали. Получихме и следния - образувано е досъдебно производство от 2019 година за манипулиране на футболни срещи. Разработвани са чрез СРС. Дори се води като организирана престъпна група. Ние молим всички държавни институции да излязат с това производство, за да излезе всичко наяве

Президентът на БФС как се чувства като първият президент на футболна федерация, документиран с определяния за бос на черното тото? Каква оценка си поставя сега? Постави си 6-ца, а сега съм любопитен да разбера дали тя остава. Как се подписва този договор с Дан Тан часове преди мача с Естония, който бе с анулиран резултат?

Тогава ФИФА каза, че няма замесени федерации, но в договора е посочено, че има такава. Защо след този анулиран мач президентът на БФС каза, че няма представа кой стои зад него? Дни преди това са празнували на парти с Дан Тан. Защо този договор е бил крит толкова време? Всичко това казано ли е на ФИФА и УЕФА? Аз смятам, че не.

Ще си позволя да припомня и въпросите на великия Христо Стоичков от 2012 година. Той тогава пита дали Михайлов като президент е участвал в манипулиране на резултати на националния отбор и тото схеми в родното първенство. Още тогава Стоичков се опита да каже нещо, но никой не му е обърнал внимание, което е грехота. Рано или късно нещата си идват на мястото. В същото време си пишем "6" за борба с черното тото.

Всичко това ни води на мача с Грузия онзи ден. Имали сме и преди такива мачове, но сега позорът е още по-голям на базата на това, което ви казах като доказателства и въпроси. Няма как ти да се нахвърляш върху националните играчи. Това е абсурдно. Мога да си позволя да го кажа, защото съм бил на мястото на тези играчи. Разбира се и те носят собствена отговорност и всеки трябва да погледне себе, но да излизаш и да плюеш, хвърляйки вината директно върху тях.. без ти да поемаш никаква отговорност. Вие вече 16 години да не сте допуснали една грешка е абсурдно.

На всяка пресконференция говорим, че всичко започва от подрастващите. Утре имаме мач с Гибралтар. Там каквото и да се случва, този мач трябва да се вземе. Аз съм сигурен, че ще се случи. Нищо не може да ги разконцентрира да вземат този мач. Ако не, тогава още по-лошо.

Щом БФС претендира да отговаря за първенството и взима процент от ТВ правата, трябва да носи отговорност и за националния отбор и за обучението на футболистите. Съгласен съм с това, което Мъри Стоилов каза. Визирайки, че щом Лечков разбира толкова от футбол, Сливен трябва да е на футболната карта, а него го няма никакъв. Футболистите в момента си мислят, че са хвърлени на вълците. Нормално е да не искат да играят.

От 18-о място, на което сме били 2004-а сега сме на 74-о. Всичко това ни отведе на мача с Грузия и се надявам да не ни отведе на мача с Гибралтар. Този мач не трябва да носи спокойствие, а даже напротив. Призовавам Борислав Михайлов и хората от изпълкома да си подадат оставката незабавно. Ако някой иска да каже защо тези ръководители трябва да останат, да заповядат.

Призоваваме най-накрая да се проведе един честен организиран конгрес, за да може клубовете да решат сами кой е човекът, който да ги представлява. Чувам, че съм искал да взема властта на всяка цена. Ако някой дойде с морален компас, който не е от обкръжението на хората в БФС, тогава ще го следвам. Аз, Стилиян и Мартин ще сме първите до него. И двата проведени конгреса в момента са в съда.

Президентът на БФС си тръгна при 0:2 в мача с Грузия. Длъжен съм да кажа, че ако е семеен проблем, случват се такива неща. Но ако е друга причина, не мога да я приема. Защо напускаш, ти си човека, ти си лицето, трябва да отговаряш на неудобните въпроси. Младежите вместо да пътуват с първия отбор за Гибралтар, пътуват с друг самолет. Нямало място, това е недопустимо.