Димитър Бербатов, Стилиян Петров и Мартин Петров се появиха за първи път заедно в телевизионно студио - на btv, за да говорят за плановете си да променят българския футбол. Тримата са лицето на екипа, който иска извънреден конгрес на БФС, като подписката е внесена и се разглежда. Ако тя е легална и с достатъчно подписи от клубове, конгрес ще има в края на септември.

Ето избрано от казаното от тримата големи играчи от близкото минало, които сега отново са заедно, но в търсене на ново начало за футбола ни.

Бербатов:

"Направихме нещо, което друг екип или човек не е правил. Обиколихме всички отбори. Благодаря на всички медии, които го отразиха. Всички видяха за какво става въпрос. Няма какво да крием. Срещнах се с много хора, след това говорих и по телефона с тях, за да видя дали ще продължат да ни подкрепят. Общо 531 отбора обиколихме с екипа ни. Събирахме ги на определени места, за да е удобно за всички. Събрали сме нужните по устав подписи от 1/3 от клубовете - дори събрахме много повече. Опитахме да ги внесем в деловотството на БФС, изпратихме адвокатите. Оказа се, че има "дезинфекция", която беше предвидима. Но ние живеем в модерни времена и подписката бе подготвена по електронен път и бе пусната.

Тече срок от 14 дни и БФС трябва да свика конгрес. Ако не го направи, съдът идва, за да ги накара да направят конгрес, както е по законен път. Информирали сме и УЕФА, те знаят за случващото се и чакаме БФС да направи конгрес, както е по устав.

Снимка: btv

Има хора, които споделят, че на тях им е оказван натиск. И това е странно, тъжно и смешно. Разбираемо е, защото някои от тях са в по-малки общини, зависими са. Лидерът обаче не може да води със страх. Хората, са избрали това ръководство да ги представлява, а то ги заплашва. Събрали сме гласовете за конгрес, но в същото време хора от клубовете се свързват с нас и ни казват, че ги натискат да подписват контрадекларация на това, което вече са подписали за нас. Ние сме направили това, което е законно и по устав, а те искат да го отменят с някакви листа. Явно става въпрос за хората, които в момента ръководят БФС. Защото ние сме от опозицията.

Оттеглянето на оставката от Михайлов е личен избор. Не може да го приемаме като някакъв сценарий. Дори и да е бил, те са го написали и са го изиграли. За нас това не бе правилно след толкова време да се върнеш и да си оттеглиш оставката. Това още повече показа страха за тази промяна, която се задава. Дали днес или утре, дали ние или някой друг, но промяната ще се случи.

Знаем добре, че футболът не е в цветущо състояние, за да не използвам по-груби изрази. Виждате къде се намира клубният ни футбол, националните гарнитури в какво състояние са, детско-юношеският ни футбол, откъдето сме тръгнали всички ние, къде се намира. Това е един от основните ни приоритети в програмата ни. Детско-юношеският футбол е на първо място.

Всеки говори, всеки дава идеи, но никой не излиза да каже: "Това съм замислил, това искам да правя". Ние не откриваме топлата вода, това, което искаме да направим, сме го видели някъде другаде. Категоризация на детско-юношеския футбол, отделянето на академиите от клубовете чисто юридически, за да може държавата да помага. Това сме го видели на други места и се опитваме да го приложим. Не цялото, защото нашата народопсихология е по-специфична и трудно възприема новото. Но с идеи и диалог може и да стане. Всички сме се възхищавали на миналото поколение, но в един момент всичко свършва. Те смениха Иван Славков-Батето, сега това свършва и ще почне другото. След нас ще дойдат други, след това трети...

Проблемите са многопластови и за някои няма да ни стигнат 10 години да ги оправим. В детско-юношеския футбол ти трябва точно такава програма за 10 години напред. Методика, която ще се спусне от БФС и ще се изпълнява от всички академии, ще има и финансова помощ. Тези неща са измислени, но трябва работа. Отговорноста дойде нашето поколение да опитаме да дадем още повече на българския футбол."

Снимка: БТА

Стилиян Петров:

"Изглежда, че целта е да се избегне конгрес. Ние искаме да направим промяна. Най-странното е, че това е структурата на БФС от дълги години. Може би ние сме по-организирани, по-иновативни, единни. На клубовете вече им е писнало да ги третират по този начин. Футболът е за хората, които искат да се развиват. Хората искат да развиват треньори, футболисти.

Знаехме с какво се захващаме, знаехме, че ще е много трудно. Казваха ни, че нямаме шанс. Против системата няма как да се борите. Всеки един от нас е минал през всяка една национална гарнитура. Знаем колко е важно да се променят нещата. Ние сме загубили респекта на световния футбол, а говорим как всичко е наред.

Преди няколко години държавата каза, че не иска да работи с БФС, като спец части влязоха в сградата. Това са лоши неща. Вижда се недоверието на държавата към българския футбол. Това е на дневен ред. Държавата и БФС трябва да вървят ръка за ръка. Не значи, че сегашните ръководители са лоши хора, но просто не са направили така, че футболът да се развива достатъчно добре. Затова и клубове, и ние искаме промяна."

Снимка: Facebook

Мартин Петров:

"Връщане назад няма. Клубовете показаха, че искат конгрес, като събраха подписите. Има страх в тях, видяхме го в хората по време на срещите. От дълго време е така. От 2018 година си спомням за скандалите с Любо Пенев, когато той се кандидатира за президент. Може би в БФС искат да си действат по стария начин, докато ние сме иновативни и искаме да направим промяна.

Ние обаче сме по-ново поколение, играли сме и сме живели в чужбина, по-иновативни сме. Няма да оправим футбола с вълшебна пръчица. Дойде обаче времето да се опитаме да помогнем. Изморихме се да чуваме едни и същи неща от 15 години, едни и същи интервюта. Не се мисли за бъдещето, няма методика. Всеки гледа да закърпи положението за шест месеца. Не се дава шанс на младите... Така не се работи.

Какъв опит имаме като ръководители? Ами преди 15 години какъв беше техният опит? Освен Боби Михайлов, който беше вицепрезидент на Батето.

Разбира се, че ще имаме и ще се сблъскваме с трудности, но сме готови за това. Молим всички, когато дойде време за този конгрес, който така или иначе един ден ще се състои, да нямат страх. Ние сме зад вас и ще ви подкрепим. Никога не ни е било страх на терена и ще го покажем и сега. Ще дадем всичко за благото за българския футбол."