Димитър Бербатов коментира последните теми около родния футбол пред "24 часа".

Както добре знаем, той и екипът му внесоха подписка за свикване на извънреден Конгрес, която Изпълкома на БФС не уважи с мотива, че има 35 нереални подписа.

Дни по-късно обаче Агенцията по вписванията отсъди, че въпросният Изпълком е нелегитимен и решението взети на него нямат стойност.

Ето какво сподели Бербатов за битката за президентският пост на БФС, в която той е един от основните замесени.

"Първо искам да кажа, че ситуацията, до която стигнахме и сме, ме натъжава. В моите представи нещата изобщо не се правят по този начин. Противопоставяне на хора, на институции, размяна на обиди - всичко това можеше да се реши по много различен и цивилизован начин. Ако конгресът на 25 юни 2021 г. се беше състоял, сега отборите щяха да са си избрали ръководство и щеше да се работи за доброто на българския футбол. Вместо това сме в тази трагично-смешна ситуация.

За мен в тази ситуация БФС търси бърза легитимация в България. Президентът да бъде вписан от Агенцията по вписванията като действащ такъв на БФС, въпреки че беше година и половина в оставка. А също така и чрез свикването на конгрес на БФС, макар и той да е за догодина, през 2022-а - искане, което вече получи отказ от Агенцията по вписванията.

Тази търсена легитимация е необходима, за да може да се отиде и да се търси подкрепа от УЕФА и ФИФА. Дали ще я получат, е друг въпрос. Да сте чули някой от тези организации да се е изказал ясно и точно по темата, да е поздравил БФС, че президентът се е върнал на работа, да е изразил подкрепа към това ръководство?

Само питат - как и по коя точка от устава и закона е възможно да си оттеглиш оставката след повече от година и половина?

От ФИФА и УЕФА питат какъв е статусът на поискания от повече от една трета от клубовете, членове на БФС конгрес. Предстои и да попитат по коя точка от устава и Закона за юридическите лица с нестопанска цел е отхвърлено желанието на клубовете за конгрес? Пишат се едни мъгляви отговори и още се крие, че са отхвърлили искането на клубовете за конгрес, но все някога ще трябва да се даде обяснение и на ФИФА и УЕФА.

Така или иначе идва конгрес и там тези ходове ще се върнат като бумеранг към тези хора. А защо не се иска конгрес сега, също е ясно. Има нужда от време за подготовката на конгрес, но не какъв да е конгрес, а от техния вид. Във футболните среди се знае какви конгреси се правят и как се печелят. Хората по регионите ни разказаха. Та затова се иска повече време, не за друго. Чисто административно и организационно един месец е напълно достатъчен, за да се подготви нормален, честен и прозрачен конгрес.

За съжаление обаче, БФС ни вкарва в едни схеми, заради които ще продължим да копаем дъното и няма да се започне работа на чисто, с ново ръководство, избрано от клубовете честно, за да бъде прието от всички - клубове, държава, ФИФА и УЕФА. Чакаме и съдът да свика конгрес и мисля, че ще го свика за тази есен, ако този съд е обективен, в което вярвам и се надявам. Всичко по документите е професионално и изрядно.

Най-много съм разтревожен от факта, че трябва да започнем да се занимаваме с футбола ни и да градим от нула, защото основите са сринати, не стават. Вместо това се занимаваме с машинациите на това ръководство на БФС. Явно обаче ще трябва да се мине и през това", сподели Бербатов.