Сътресенията около датския национален отбор по футбол продължават с пълна сила. Европейският шампион от 1992-а, е на прага на един от най-срамните си моменти.

В навечерието на приятелския мач срещу Словакия и двубоя от Лигата на нациите срещу Уелс, националният тим остана без футболисти.

Причината е неразбирателството между датските звезди и местната федерация.

След края на Мондиала в Русия, където Дания стигна до осминафиналите, договорът между асоциацията на професионалните футболисти и Датския футболен съюз за маркетинг правата на играчите изтече.

Новите условия, които играчите поискаха, не се харесаха на федерацията и преговорите бяха прекратени в неделя.

Така в знак на солидарност, всеки датски професионален футболист отказа поканата да се присъедини към националния тим.

Изненадващо, това сториха и футболисти от второто ниво на местния футбол, които едва ли ще имат втори шанс да играят за Дания.

В момента националите са в Копенхаген, но не тренират. Те поискаха от федерацията да се подпише договър със старите условия поне за седмица, за да се изиграят двата мача и да се спаси името на местния спорт.

Федерацията обаче отказва и реши да повика националния тим по футзал.

Решението е доста спорно, защото макар да са професионалисти, футзалът е доста по различен от фубола, а когато срещу теб излязат националните тимове на Словакия и Уелс, това е от съществено значение.

Към играчите по футзал ще се присъединят и футболисти от аматьорските дивизии в Дания.

На този етап това е единственият вариант за управниците в Дания, които не искат да се огънат пред претенциите на футболистите. Ако Дания откаже да изиграе мачовете, ги грози сериозна глоба и изхвърляне от международните състезания за 2 години.

При всички положения това е един от най-сртамните моменти за датския футбол, а ако играчите на Словакия и Уелс играят мачовете на 100%, то може и да се стигне до доста срамни резултати.

Булмейкърите веднага реагираха на новинта и за секунди коефициентът за победа на Дания над Словакия скочи от 4 на 17.

Едва ли обаче ще се стигне до антирекорд, защото към момента най-голямата загуба на Дания е с 1:17 от Франция преди точно 110 години.