Българският футболен съюз ще приеме някои промени в правилника на Първа лига, предложени по време на днешното заседание на Изпълнителното бюро към футболната ни централа.

Тези промени са свързани с картотекирането на футболистите, като ще влязат в сила от новия сезон 2021/2022.

Основната и най-съществена промяна е свързана с тази, касаеща броя на чужденците, родени извън пределите на Европейския съюз. В последните години правилото гласеше, че само трима играчи извън Еропейския съюз могат да попадат в групата за мачовете от Първа лига.

От следващия сезон тази бройка се увеличава на 5.

Това ще помогне на някои от клубовете, които често са принудени да залагат на играчи с европейски паспорт, защото вече са запълнили, или са близо до запълване на квотите за играчи извън ЕС.

Към момента в Първа лига отборите с най-много чужденци са борещите се за титлата тимове на ЦСКА и Лудогорец.

И двата клуба имат картотекирани по четирима играчи извън ЕС, като според сегашното правило, те няма как да са на терена по едно и също време.

Доста пъти шампионът Лудогорец се справяше с този проблем, като издействаше български паспорти на свои бразилски играчи. Към момента в това число спадат родните национали Вандерсон и Сисиньо, както и вратарят Ренан.

Разградчани имат още петима играчи от Африка или Южна Америка, които обаче притежават и паспорти на страна от ЕС. Подобен е примера и в ЦСКА, където шестима фуболисти са с двойно гражданство.

Снимка: Getty Images

Подобна е практиакта в Левски, където всеки един от чужденците има паспорт от ЕС, дори и да не е роден на Стария континент. Така е и в другите отбори с повече чужденци, каквито са пловдивските Ботев и Локомотив, както и варненският Черно море.

Друга промяна е, че отборите вече ще трабва да картотекират минимум 20 играчи, а не както бе до момента 25.

Това много пъти налагаше картотекирането и предлагането на професионален договор на юноши, които така и не получаваха шанс за изява, но просто запълваха тази задължителна бройка от 25 играчи.

Относно младите играчи също има промяна, а тя е, че могат да се регистрират неограничен брой непълнолетни играчи, а при всеки 45 минути игра, клубът ще получава по 250 лева от БФС.