Българския футболен съюз за пореден път насрочи дата, на която трябва да бъде избран нов президент и Изпълком на родната централа.

Посочената дата е 25.06.2021, а извънредният конгрес трябва да се проведе в НДК.

Решението е взето след консултация с главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, който е забранил провеждането на подобно мероприятие до края на месец април, когато в страната все още със сигурност ще има противоепидемични мерки.

На въпросният конгрес трябва да присъстват всички делегати от регистрирани футболни клубове в страната, което означава събитие с над 700 души. Гласовете на всички тези делегати ще определят новия президент на футбола ни.

Настоящото ръководство управлява футбола ни в оставка с временен президент Михаил Касабов от октомври 2019-а, когато ден след онова 0:6 от Англия на "Васил Левски" и расистките скандали около мача, Борислав Михайлов подаде оставка. Тази оставка бе посикана от премиера Бойко Борисов и министъра на спрота Красен Кралев в публичното пространство.

Първоначално Изпълкома насрочи конгрес за юни 2020-а, който пандемията и извънредното положение отложиха.

Последва насрочване на нова дата, която е 11 декември 2020-а, но отново ситуацията около вируса принудиха БФС да отложи конгреса.

Така дори се стигна до ситуацията, в която футболните ни ръководители се чудеха дали изобщо трябва да има конгрес, защото мандата на настоящия Изпълком изстича през януари 2022-а.

Все пак конгрес ще има преди това, а ако ситауцията в страната се нормализира, то по план на 25 юни БФС трябва да има избран нов президент.

Ето какво написа БФС на официалния си сайт, публикувано без редакторска намеса:

"На днешното си заседание Изпълнителното бюро на БФС обсъди постъпилото в съюза писмо №62-00-4/29.01.2021 г. от главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, както и Заповед № РД-01-52/26.01.2021 г., с която забраната за провеждане в присъствена среда на конгресно-конферентни мероприятия се удължава до 30.04.2021 г.

В съответствие с цитираните документи, Бюрото прие следните решения:

Предлага за гласуване на следващото заседание на Изпълнителния комитет, Извънредното Общо събрание на БФС да се проведе на 25.06.2021 г., петък, в Националния дворец на културата, при задължителното условие, че Министерството на здравеопазването промени ограничителните противоепидемични мерки и отпадне забраната за провеждане на обществени мероприятия в присъствена форма.

Предложената дата е съобразена с настоящия срок на извънредната обстановка на територията на Република България, както и с необходимото технологично време за организация на конгрес, излъчване на делегати и кандидати и провеждане на предизборни кампании.

Предлага се Извънредният конгрес да се проведе при дневния ред, приет за отложения поради епидемиологичната обстановка такъв на 11.12.2020 г.

Изпълнителното бюро на БФС също така одобри антидопинговите правила във връзка с обнародваната на 22.01.2021 г. Наредба за антидопинговата дейност".