Българският футболен съюз излезе с официално изявление по повод двата полоцителни теста за коронавирус на наши национали.

С COVID-19 са капитанът на ЦСКА Петър Занев, както и Спас Делев от Арда, като и двамата бяха част от лагера на националния тим през последната седмица.

От футболната ни централа гарантираха, че преди мачовете срещу Ейре в София и срещу Уелс в Кардиф, са били спазени всички правила на УЕФА и здравните власти.

Играчите дори са били подложение на повече PCR тестове от необходимото, като нито за миг не е допуснат риск за здравето им.

Ето какво написаха от БФС по случая:

"Във връзка с положителните проби за COVID-19 на футболистите Петър Занев и Спас Делев, взели участие в подготовката и двубоите на мъжкия национален отбор на България срещу Република Ирландия и Уелс, ръководството на Българския футболен съюз държи да увери спортната общественост, че организацията и провеждането на лагера и мачовете на България "А" преминаха при най-стриктно спазване на всички мерки и препоръки на държавните здравни власти и на протокола на УЕФА.

Всички футболисти и представители на спортно-техническия и организационния щаб бяха подложени на регулярни PCR-тестове, надвишаващи като бройка задължителните правила на европейската централа. По време на цялата подготовка всички състезатели и длъжностни лица спазваха необходимата дистанция, използваха предпазни средства и дезинфектанти, а здравословното им състояние бе под постоянен мониторинг. Българският футболен съюз поддържа близък контакт с УЕФА и с държавните санитарни власти и гарантира, че в нито един момент не е допуснат пропуск, който би могъл да подложи на риск здравето на който и да било от участниците в лагера и мачовете на мъжкия национален отбор.

БФС още веднъж подчертава, че работи отговорно за минимизиране на риска от зараза сред служителите си и повиканите в различните гарнитури футболисти и пожелава бързо възстановяване на Петър Занев и Спас Делев".