В седмицата на откриването на световното първенство на ФИФА в Катар Българският футболен съюз организира мащабен турнир за ученици, в който 32 отбора от различни училища от Столична област ще премерят сили в мини копие на най-големия футболен форум на планетата.

Официални партньори на събитието са Столична община и УНИЦЕФ, а футболните си умения между 22 и 24 ноември на терените на комплекс "Царско село" в София ще покажат близо 400 момичета и момчета между 2 и 4 клас.

Форматът на турнира напълно ще дублира този на Мондиала в Катар, а всеки училищен отбор символично ще "представлява" някой от финалистите на световното първенство, с изключение на отбора на УНИЦЕФ, който ще е съставен от деца-бежанци от Украйна.

Първата фаза ще се състои от 8 предварителни групи по 4 отбора, в които ще се играе на принципа всеки срещу всеки, след което ще се пристъпи към директни елиминации до големия финал, който е насрочен за 13:30 часа на 24 ноември.

Всеки отбор ще бъде съставен от общо 12 играчи, поне 3 от които ще са момичета, а мачовете ще се провеждат според регламента на Футбол 5.

Мини световното първенство 2022 е поредната инициатива на Българския футболен съюз в рамките на програмата "Хайде да ритаме" за подкрепа и развитие на масовия футбол. Освен паралелно с Мондиала в Катар, събитието ще се проведе непосредствено след Световния ден на детето (20 ноември), който дава началото на фондонабирателната кампания на УНИЦЕФ "Подкрепи отбора на бъдещето - Децата", целяща да ангажира обществения фокус върху проблемите, засягащи живота на подрастващите.

Всяко дете ще получи медал и грамота за участието си, както и специално изработена фланелка, дарена от УНИЦЕФ. Българският футболен съюз ще обезпечи футболния празник с терени, футболни топки и съдии, а Столична община ще осигури трофеите за първите три отбора в крайното класиране.

След края на финалния двубой на 24 ноември ще се проведе и церемония по закриването с участието на официални лица от Българския футболен съюз, Столична община и УНИЦЕФ България.

Фейсбук