Българският футболен съюз взе поредното си странно и предизвикващо доста реакции решение в последните години.

На свое заседание Спортно-техническата комисия към БФС, взе решение мачът между ЦСКА 1948 и ЦСКА все пак да се изиграе.

Припомняме, че само преди два дни ръководният орган на футбола ни присъди служебна победа от 3:0 на ЦСКА, след като новаците от ЦСКА 1948 отказаха да се явят на насрочения за миналия петък (07.05) мач.

Новаците отказаха да излязат заради 11-те си заболели от коронавирус състезатели. По приетия преди сезона правилник, мак наистина не трябваше да има, защото в един от замесените отбори имаше над 10 заразени.

Тогава обаче изникна нов казус. Според УЕФА всяко първенство трябва да завърши до 22 май, заради което БФС нямаше как да отложи мача и нареди той да се играе.

Естествено, неявяването на новака ЦСКА 1948 доведе до логична победа за ЦСКА от 3:0.

След внесена жалба и допитване до УЕФА обаче, БФС странно промени първоначалното си решение, което също предизвика доста остри реакции.

Такива реакции ще предизвика и днешното решение.

УЕФА е дала позволение родният шампионат да завърши на 1 юни, заради което ще бъдат изместени баражите, а мачът между ЦСКА 1948 и ЦСКА ще се изиграе на 22 май от 19 часа.

Ето както написа Българския футболен съюз на своя официален сайт:

На свое заседание днес Спортно-техническата комисия на БФС разгледа внесена от ФК ЦСКА 1948 молба с представени нови обстоятелства по отношение на широко дискутирания двубой на клуба срещу ПФК ЦСКА-София, както и новопостъпило становище от Медицинската комисия на БФС относно карантината на заболелите от COVID-19 футболисти на ФК ЦСКА 1948.

След потвърждение от УЕФА за възможността спортно-състезателната година в България да бъде завършена до 01.06.2021 г. и с оглед запазването на феърплея и равнопоставеността между клубовете при формиране на крайното класиране в Първа лига, СТК преразгледа и отмени взетите на 05.05., 07.05. и 10.05.2021 г. решения по отношение на срещата между ФК ЦСКА 1948 София и ПФК ЦСКА-София, и постанови мачът да се изиграе на 22.05.2021 г., събота, от 19:00 часа.

Насрочването на отложения мач налага изместването на 31-ия кръг (5-ти в първата шестица) за 26 май, сряда, а баражите за финализиране на сезона ще се проведат съответно на 28 май (бараж за участие в Първа лига през следващия сезон) и на 30 май (бараж за участие в европейските клубни турнири).

Отложената среща между ПФК Локомотив Пловдив и ФК ЦСКА 1948 ще се състои на 19 май, сряда, от 17:00 часа.

Макар да е наясно, че продължаващата пандемична ситуация ражда множество спорни казуси, Спортно-техническата комисия при БФС вярва, че настоящето решение е обосновано и справедливо предвид обстоятелствата и защитава по най-безпристрастен начин интересите на всички футболни клубове в Първа лига.