Испанецът Давид Фернандес Борбалан е новият председател на Съдийската комисия, съобщи официално БФС чрез своя сайт.

Борбалан бе приветстван лично от Борислав Михайлов, като договорът между двете страни е за срок от два състезателни сезона.

Така след Виктор Кашай, който бе начело на родното съдийство в последната година и половна, преди да напусне в посока Австрия, БФС отново залага на чужденец за поста.

Борбалан е добре познато име за феновете на испанския футбол, защото в продължение на 14 ръководеше мачове от местната Ла Лига, като бройката му мачове в испанския елит е почти 300.

Той има и сериозен международен опит с мачове в Шампионска лига и Лига Европа, както и между национални тимове, но така и не е бил главен съдия на голям форум.

Любопитен детайл е, че от десетки мачове на международната сцена, Борбалан никога не е ръководител мач на националния ни тим, нито на роден клуб в европейските турнири.

В последните три години той бе вицепрезидент на Съдийската комисия на Испания, както и водещ съдийски инструктор на УЕФА и ФИФА.

"Назначението на специалист от такъв ранг е поредно доказателство за уважението, с което се ползва българският футбол в Европа. Убеден съм, че с неговия опит и експертиза българското съдийство ще се развие в положителна посока. Искрено му желая успех, защото добрите резултати в работата му ще са от полза на целия български футбол", заяви Борислав Михайлов.

Освен Виктор Кашай, в последните години шеф на родното съдийство бе и франзуцинът Марк Бата, който след две години като председател на Съдийската комисия, си тръгна и остави доста негативни реакции и недоволство от клубовете за свършената от него работата.

Като цяло и мненията за Виктор Кашай в родния футбол не бяха позитивни, но все пак трябва и да отчетем, че работата в съдийската комисия е доста деликатна и винаги ще има недоволни клубове, независимо дали с основание или не.