Българският футболен съюз публикува официално съобщение на сайта си, с което опровергава появилите се информации за субсидия от страна на УЕФА.

Става въпрос за информацията, че всяка една федерация в Европа ще получи помощ от 4,3 милиона евро, с които да покрие разходите си в периода на пандемия.

БФС обаче уточни, че "златен дъжд" няма.

Въпросната сума е по различни програми и е за период от две години. Тя в никакъв случай не се предоставя за заплати, осигуровки и консумативи, пишат от родната централа.

Ето и цялото съобщение на БФС:

"В пояснение на появилите се твърдения в българските медии, че "БФС ще получи помощ от над 4 млн. евро", "Българският футболен съюз ще получи помощ от 4,3 милиона евро от УЕФА заради кризата с коронавируса" и прочие подобни заглавия, ръководството на БФС предоставя следната информация, която се надява да задоволи възникналото любопитство:

Сумата от 4,3 млн.евро е за период от две години - 2020 и 2021 г., като в нея се включват:

- Годишна субсидия от 1,4 млн. евро за поддържане участието на всички национални отбори в международните турнири;

- 1,5 млн. евро (за двете години) от програмата "Хеттрик", с целево разходване, на проектен принцип, за преодоляване на последиците от пандемията от COVID-19. Проектите ще се одобряват от администрацията или от съответните комисии на УЕФА.

Не се предоставят средства за заплати, осигуровки и други консумативни разходи.

Всички проекти, за които са използвани средства, предоставени от международни асоциации, се отчитат пред тях и преминават през одит от международни одиторски компании.

В заключение - "златен дъжд" над БФС няма. Има ежедневна работа за постигането на по-високо ниво на българския футбол".