БФС обмисля промени около противоречивия формат на Първа лига, който предизвиква непрестанни дискусии в последните три сезона, съобщава "Тема Спорт".

Идеята на хората от футболната ни централа е, последният тим в класирането да изпада директно и да не участва в баражи за оставане в елита.

По този начин ще се избегне случай като този на Витошa (Бистрица) преди година. Тогава бистричани имаха едва 8 точки в редовния сезон, но успяха да се спасят, печелейки последователно баражи срещу Пирин (Благоевград) и Локомотив (София).

През този сезон ситуацията с Верея изглежда сходна. 6 точки за 32 кръга, но на теория старозагорци могат да се измъкнат чрез плейофите.

Форматът на първата шестица ще остане същият, с по два мача между отборите на разменено гостуване, но този в долната осмица ще бъде променен.

Вариантите са два, като отново отборите ще бъдат разделени на две групи по 4.

При първия, точките на тимовете от редовния сезон ще бъдат разделени на 2, което ще стопи разликата между отборите, защото през този сезон тя бе значителна, и мачовете от тази фаза бяха меко казано безсмислени.

Другият вариант е тимовете заели местата от 7 до 10 да оформят група, която ще определи този, който ще играе бараж за Лига Европа.

Групата с отборите от място 11 до 14 пък ще определи изпадащия и тези, които ще играят мач за оставане в елита срещу отбори от Втора лига.

Промените ще станат ясни след Изпълкома на 15 май.

Новият шампионат пък ще започне рекордно рано - на 12 юли. Причината е, че мачовете трябва да са приключили в началото на май заради Евро 2020.