БФС ще свика важно заседание на ръководството на 7 май, като е вероятно тогава да знаем и решението за продължаването на сезона у нас.

Футболната централа е отправила запитвания към клубовете за техните мнения как виждат завършека на първенствата в Първа и Втора лига, както и в турнира за Купата на България.

Засега най-реалистичен вариант е подновяване на сезона на 8 или 15 юни, като се изиграят само оставащите два кръга в елита от редовната фаза на шампионата. След нея, макар и без плейофите, ще бъде обявено и крайно класиране.

За втора лига се очертава финална четворка на пряка елиминация между топ отборите в моментното класиране.

Надпреварата за Купата на страната ще бъде изиграна в пълен вид, вероятно след двубоито от първенството. Тя е на фаза полуфинали, където двойките са Локомотив (Пд) - Левски и Ботев - ЦСКА.

Също на 7 май БФС трябва да одобри и предостави план за тренировъчни режими по етапи, преди отборите да се завърнат към футбола.

Спортният министър Красен Кралев го е изискал от футболния съюз, за да го изложи пред Националния оперативен щаб. Там трябва да се вземе и окончателното решение дали може да се поднови сезона.

В плана вероятно ще са записани идентични стъпки с тези, които вече бяха приложени в Германия.

Първата е поетапно връщане на футболисти на малки групи от 4-5 играчи за отделни тренировки в базите, а седмица по-късно - на целите отбори и включване в пълни занимания.

Процесът трябва да започне след отменянето на извънредното положение у нас, което се очаква да стане на 13 май.

Така отборите биха имали по 3-4 седмици за подготовка след паузата, за да са готови за рестарт на сезона.

Една от неяснотите е кога да се извършат специализираните тестове за Covid-19 на играчи и треньори - при старта на тренировъчния процес или седмица преди началото на самите мачове.

БФС има време до 25 май да представи идеята си за рестартиране или прекратяване на сезона пред УЕФА.